6 verschillende manieren om een WordPress blog te gebruiken

5
minuten

Een blog is een blog, toch? Zou je denken. Maar die WordPress blog is multifunctioneler dan je denkt! Je kunt hem echt op allerhande verschillende manieren inzetten. In dit artikel geef ik je 6 real life voorbeelden uit mijn eigen praktijk, ter inspiratie.

1 – De blog-blog

Captain obvious: de WordPress blog écht centraal stellen. Jouw blog is waar je hele website om draait. Als hobby, of als lifestyle magazine. Mijn eigen lifestyleblog Ecohobbit.nl is daar een mooi voorbeeld van. Een enorm uitgebreid blogarchief met flink wat categorieën en tags.

Hoe zit dit in elkaar?

Op de homepage laat ik de meest recente posts zien in een grid gemaakt met een Spectra-blok (voorheen Ultimate Addons for Gutenberg), en daaronder vind je een knop om door te klikken naar het complete blogarchief. In het menu vind je niet een item “blog”, maar kun je doorklikken naar de verschillende categorieën artikelen.

2 – De zakelijke blog

Hier is de blogfunctie van WordPress meer als toevoeging gebruikt aan een verder complete website. Deze website bijvoorbeeld, waar je nu dit artikel zit te lezen. De website draait om het bedrijf, met een aantal vaste pagina’s zoals about, contact, en over de diensten die ik aanbied. De blog dient ter ondersteuning, om potentiële klanten te trekken en die een inkijkje te geven in wat ik doe en wat mijn expertise is.

Hoe zit dit in elkaar?

Net als op de blog-blog heb ik een centraal blogarchief gemaakt. In het menu vind je dan ook een link naar dat archief met de naam “blog”. Op de homepage vind je een grid met de meest recente artikelen en een knop naar het complete blogarchief. In principe optioneel, maar wel aan te raden.

Ontdek hier wat je als ondernemer aan een zakelijke blog hebt

3 – Een blog én een podcast

Klant Possibilize wilde op hun website een podcast en nieuwsberichten, maar dan met de podcast nog even apart uitgelicht in hun menu en op hun homepage. Dat is mogelijk!

Hoe zit dit in elkaar?

Net als in de voorgaande gevallen heb ik een pagina “blog” gemaakt en die ingesteld als centraal blogarchief. Hier zijn alle categorieën berichten op te vinden. Deze staat dan ook in het menu als “blog”. De archiefpagina van de categorie “podcast” is ook nog eens los toegevoegd aan het menu, onder de naam “podcast”.

Op de homepage heb ik twee blogcaroussels geplaatst: eentje die alleen de laatste berichten in de categorie “podcast” laat dien, en eentje die alleen de berichten in de categorie “news” laat zien.

4 – Portfolio

Een WordPress blog kan ook heel goed functioneren als portfolio. Handig als je bijvoorbeeld fotograaf bent. Je kunt dit dan bijvoorbeeld indelen in de categorieën shoots die je doet.

Hoe zit dit in elkaar?

Eigenlijk hetzelfde als de zakelijke blog. Het verschil is echter dat je de pagina die je instelt als centraal blogarchief niet “blog” noemt, maar “portfolio”. Ja, zó simpel kan het zijn! In het menu heet het item dan natuurlijk ook “portfolio” en op je homepage kun je een fancy grid laten zien met je laatste of zelfs favoriete werken. Een plugin die ik tegenwoordig veel gebruik hiervoor is PostX.

5 – Uitgesplitst portfolio

Klant Jeffrey wilde graag een fatsoenlijke portfoliowebsite, maar dan netjes uitgesplitst in 3 delen: studiowerk, live projecten en een pagina met krantenartikelen over hem en zijn projecten.

Hoe zit dit in elkaar?

In dit geval heb ik geen pagina ingesteld als blogarchief. In plaats daarvan, heb ik 3 losse pagina’s gemaakt met een fancy PostX grid (die zijn ook heel mooi te stylen, trouwens). Iedere pagina heeft zijn eigen grid die zijn eigen categorie aan berichten toont. Deze pagina’s zijn dus ook los terug te vinden in het menu. Voor studiowerk en live projecten heb ik ook twee losse, kleinere grids op de homepagina geplaatst.

6 – Uitgesplitste openbare en privé nieuwsfeeds

Toen ik nét begon met webdesign voor anderen, heb ik eerst een paar portfolioprojecten gedaan. Kijken hoe dat werkt met klanten enzo. Eén van die projecten was voor het Fries Symfonie Orkest. Zij wilden een openbare nieuwsfeed, maar ook een afgeschermde pagina met een privénieuwsfeed, uitsluitend voor orkestleden.

Hoe zit dit in elkaar?

Ook in dit geval heb ik geen centraal blogarchief aangemaakt, maar de losse categorieën uitgesplitst. Voor de categorie “nieuws” heb ik losse berichtengrids aangemaakt op de homepage en een uitgebreidere op de pagina “nieuws”. Op een afgeschermde ledenpagina is een berichtengrid die de categorie “ledennieuws” laat zien.

Met de plugin WP-Members kan ik aangeven dat bepaalde pagina’s en berichten afgeschermd moeten zijn voor het algemene publiek. Ook als iemand dan per ongeluk op zo’n bericht op pagina terecht komt, kan die de inhoud nog steeds niet zien.

Zoals je ziet zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden om die WordPress blog in te zetten, ook als je hem niet direct als obvious blog inzet.

Wil jij een website of webshop laten bouwen die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook met aandacht voor duurzaamheid gebouwd is? Digihobbit at your service!

Scroll naar boven