Dit is het allereerste wat je moet doen als je een website wilt maken

7
minuten

Nee, het is niet een domeinnaam kopen. Het is ook niet hosting regelen. Allebei belangrijk, maar ik wil het vandaag met je over iets fundamentelers hebben: Namelijk nadenken over waaróm je een website nodig hebt en welke functies die voor jou gaat vervullen.

Eigenlijk kun je er als ondernemer of organisatie niet omheen: je “moet” een website. Het zorgt ervoor dat je online vindbaar bent in deze digitale maatschappij. Zonder website word je over het hoofd gezien. Weet je ideale klant niet dat je bestaat.

Dus wat doe je? Je bouwt een website. Of laat hem bouwen. Er moet natuurlijk een stukje op over wat je doet. Een stukje over wie je bent. Contactgegevens. Hoppakkee. Maar als dat alles is, dan is dat eigenlijk zonde van je tijd en geld. Dan had je net zo goed een LinkedIn-profiel kunnen aanmaken.

Dus waar moet je bij stilstaat als je een website wilt bouwen die daadwerkelijk voor jou *werkt*? Een website die meer is dan alleen een visitekaartje? Denk meer aan een etalage, een hele winkel, mét personeel.

Jouw website is basically een virtueel personeelslid en kan voor jou dingen doen terwijl jij met andere dingen bezig bent. Ideaal! Maar dan moet je wel goed nadenken over het wat en hoe.

1 – Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

Dit is je absolute basis. En als je “De Ondernemersmythe” hebt gelezen, dan herken je dit wel. Jij bent gaan ondernemen met een reden. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met vrijheid. De vrijheid om niet 9 tot 5 te hoeven werken. Om meer tijd aan je familie te besteden. Meer tijd in de natuur door te brengen. Of om meer tegemoet te komen aan je mental health. Iets in die richting.

Dus hoe ziet jouw ideale leven eruit als alles mogelijk is?

Mijn ideale leven is een Hobbitleven. Ik droom van een klein huisje met een grote moestuin en wat permacultuur als stabiele uitvalsbasis. Ik droom ervan om op ieder gewenst moment een trektocht te kunnen maken met Paul. Route plannen, backpacks inpakken, treintickets boeken en gaan met die banaan. Zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de financiële kant. Zonder dat we concessies hoeven te doen omdat de treinreis misschien twee dagen duurt, want “dat is toch zonde van je vakantiedagen”.

2 – Wat heb je daarvoor nodig?

Wat heb je nodig om dat droomleven te bereiken? Aan de ene kant geld. Een bepaald minimuminkomen om in ieder geval je vaste lasten en boodschappen te kunnen betalen. Een bepaald bedrag om te sparen voor een buffer en te beleggen voor je pensioen. En daarbovenop wat je nodig hebt om je droomleven te realiseren. Voor sommigen is dat meer dan voor anderen.

Misschien heb je tijd nodig. Dat kan in de zin van je eigen werktijden bepalen, zodat je er ook voor je gezin kunt zijn, of omdat je simpelweg geen ochtendpersoon bent. Zo kan ik tussen het werk door makkelijk een wasje draaien of de tofu in de marinade zetten.

Misschien wil je wel meer vrije tijd creëren, je inkomen loskoppelen van hoeveel uren je werkt. Zo kun je andere dingen doen die je leuk of belangrijk vindt, bijvoorbeeld reizen, homesteading, vrijwilligerswerk, creatief bezig zijn.

Om mijn droomleven te realiseren, heb ik in ieder geval een stabiel inkomen nodig om volwaardig 50/50 mee te kunnen betalen aan ons huis en huishouden. Als moderne vrouw vind ik het vervelend om op mijn partner te moeten teren. Daarnaast natuurlijk een buffer voor klantluwe maanden en een maandelijks bedrag om duurzaam te beleggen voor later.

Wandelen en kamperen zijn een vrij goedkoop tijdverdrijf, dus wat dat betreft hoef ik geen tonnen per jaar te verdienen. Ook vind ik het belangrijk om genoeg te hebben zodat ik kan bijdragen aan goede doelen die ik belangrijk vind, zoals Milieudefensie, Trees for All, Justdiggit, Urgenda, Amnesty International. Het liefst allemaal!

En als ik op ieder gewenst moment de hort op wil, dan moet ik ervoor zorgen dat mijn business en inkomen op een bepaalde manier door blijven draaien zonder dat ik actief aan het werk ben.

3 – Welke vorm van ondernemen past daarbij?

Jij hebt bepaalde skills, en vast ook wel een idee hoe je die skills aan de man kunt brengen, in de vorm van een bepaald product of een bepaalde dienst. Maar is dat eigenlijk wel de ideale manier om jouw droomleven te bereiken?

En is dat daadwerkelijk de enige manier? Er zijn zo ontzettend veel verschillende verdienmodellen, zeker nu in het digitale tijdperk. Dingen waar je misschien nog niet eens van durfde te dromen. Je hoeft niet alles op de traditionele manier te doen.

Kijk hoe je jouw vaardigheden in een nieuw jasje kunt gieten. Een passief jasje, misschien (hoewel die term een beetje misleidend is, want er gaat altijd een hoop werk aan vooraf). Zo creëer je én een extra inkomstenstroom, waardoor je niet van een enkel ding afhankelijk bent, én je creëert een stukje vrijheid voor jezelf.

Zo kun je geld verdienen met bloggen

Als webdesigner kan ik natuurlijk websites bouwen voor mijn klanten. Ik vind dat leuk – creatief en technisch tegelijk – en zal dat ook gewoon blijven doen. Maar daarnaast ben ik ook passieve inkomstenstromen aan het inrichten en processen aan het automatiseren, zodat ik niet constant aan het werk hoef te zijn. Zo hoef ik me geen zorgen te maken als ik een keer ziek word, er even geen webdesignopdrachten zijn, of wanneer ik op vakantie ga. Tenslotte huur ik af en toe een VA in voor mensenwerk wat ik niet kan automatiseren, zoals service en support. Dan hoef ik niet zelf mij laptop mee te nemen op reis.

4 – Welke rol kan jouw website daarin spelen?

Jouw website is jouw centrale hub op het internet. Je kunt er – soms met wat extra software – zo ongeveer ieder element van het ondernemerschap mee automatiseren.

Dus ja, het is belangrijk om in ieder geval die basis te hebben staan: Home – About – Aanbod – Contact. Eventueel aangevuld met een blog en/of portfolio.

Maar daarnaast kun je systemen bouwen om jou dingen volledig of voor een groot deel uit handen te nemen. Digitale producten kun je bijvoorbeeld letterlijk slapend verkopen, als je de juiste automatiseringen hebt ingesteld!

Je kunt SEO, van tevoren ingeplande social media posts of advertenties gebruiken om mensen naar jouw website te trekken. Zo hoef je niet constant actief aan acquisitie te doen.

Je kunt het verkoopproces automatiseren met een webshop en eventueel een emailfunnel om meer geïnteresseerde mensen net even dat extra zetje te geven.

Je kunt een leeromgeving bouwen, zodat je cursussen, workshops en masterclasses niet in persoon hoeft te geven.

Afhankelijk van wat jij aanbiedt en wat je zelf wilt blijven doen kun je meer of minder digitaliseren en automatiseren.

Natuurlijk bestaat er niet zoiets als dat je helemaal niet meer hoeft te werken. Je moet de systemen ten eerste ontwerpen en maken. Vervolgens moet je ze monitoren en verbeteren. Maar als het eenmaal draait, dan ben je er relatief weinig tijd aan kwijt, en kun je dingen ook af en toe even op zijn beloop laten wanneer dat je uitkomt.

Dingen die ik bijvoorbeeld heb toegevoegd aan mijn basiswebsite, zijn een webshop, zodat ik ebooks en cursussen kan verkopen. Een leeromgeving, zodat mensen ook daadwerkelijk die cursussen kunnen volgen. Je kunt supersnel een kennismakingsgesprek boeken zonder dat we heen en weer hoeven te mailen over welke datum voor ons beiden schikt. Ik ben meerdere funnels aan het ontwerpen (webpagina’s en emails) om mijn verkoopproces te optimaliseren. Ik blog, omdat ik niet zo’n extravert ben die makkelijk netwerkt en acquisitie doet, en om diezelfde reden ben ik me ook in advertenties aan het verdiepen. Zo spin ik telkens een draadje extra aan mijn plekje op het web.

Zoals je ziet: Een website kan zoveel meer doen dan alleen een visitekaartje of CV zijn! En het mooie is: Je hoeft niet alles tegelijk te willen. Eerst die basis neerzetten, en vervolgens naar behoefte systemen bijbouwen. Zo zorg je dat je tijd en geld hebt voor de dingen die je écht wilt doen.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven