Alles over groene webhosting

2
minuten

Groene webhosting – ik bied het tegenwoordig aan naast webdesign, maar wat is het eigenlijk? Wat is het verschil met “gewone” hosting? Hoe weet je of jouw website duurzaam gehost wordt? En waar vind je duurzame webhosts? In deze blogpost geef ik daar allemaal antwoord op.

Wat is groene webhosting?

In de basis wordt bij groene webhosting gebruik gemaakt van serverparken die voorzien worden van 100% groene energie. Daarnaast kunnen hostingpartijen er bewust voor kiezen om ook te werken met moderne, energiezuinige hardware en ook op andere manieren duurzaamheid door te voeren in hun bedrijfsvoering.

Natuurlijk zijn hier allemaal gradaties in – de ene doet wat meer, de andere wat minder. Of anders.

Een tijdje geleden vroeg ik mijn eigen webhost Antagonist hoe zij invulling geven aan duurzaamheid, en kennelijk was ik niet de enige. Ze hebben er een uitgebreide blog over geschreven.

Wat is het verschil met “gewone” webhosting?

Wat is dan het verschil met reguliere webhosting? Veel webhostingpartijen maken nog gebruik van grijze energie. Makkelijk. Goedkoop. Ook kan het voorkomen dat ze gebruik maken van verouderde hardware die meer energie slurpt en minder efficiënt werkt. Oudere servers overkopen of aanhouden is nou eenmaal goedkoper dan investeren in iets nieuws.

Maar meer stroomverbruik plus grijze stroom – je kunt zelf de rekensom wel maken.

Controleer of jouw website groen gehost wordt

Wil jij weten of jouw website gehost wordt op een server die op groene stroom draait? Dat is supermakkelijk: Ga naar https://www.thegreenwebfoundation.org/ en vul je eigen URL in. Tadaa, je ziet direct of jouwe website groen of grijs is.

Deze partijen bieden groene webhosting aan

Natuurlijk is mijn geliefde Antagonist niet de enige die groene webhosting aanbiedt. Vind je het fijn om te kijken en te vergelijken, dan heeft The Green Web Foundation een enorme lijst webhosts die hosting op basis van groene energie aanbieden.

Let wel op: Dit zijn partners die betalen om op de lijst te mogen staan (op zijn minst jaarlijks een keuring van €250 per jaar), dus niet alle groene webhosts staan erop. Het kan goed mogelijk zijn dat jij een kleine groene host hebt die daar simpelweg het geld niet voor heeft.

Wil jij zelf de CO2-uitstoot van jouw website doormeten? Wil je weten hoe je de verbeterpunten spot, en hoe je die kunt aanpakken? Schrijf je dan in voor mijn online cursus “Verduurzaam je eigen website”.

Scroll naar boven