Alles over WEBP afbeeldingen

3
minuten

Sinds een tijdje predik ik het WEBP evangelie bij mijn klanten. Het is een relatief nieuw en verrassend duurzaam bestandsformaat voor afbeeldingen. Maar wat zijn die WEBP afbeeldingen precies, hoe maak je ze en hoe ga je ermee om?

Wat is WEBP?

WEBP (spreek uit: “weppie” – dat is iets anders dan een wappie) is een open source compressie-algoritme / afbeeldingsformaat wat in 2018 is gereleased door Google. Het ondersteunt lossy én lossless compressie.

Het genereert afbeeldingen met een kleiner bestandsformaat dan JPG, met een dikke plus dat het ook afbeeldingen met een transparante achtergrond ondersteunt. En dat is fijn, want PNG, wat normaal gesproken wordt gebruikt voor afbeeldingen met een transparante achtergrond, is een stuk groter dan JPG – dus daar valt een hoop te winnen!

Daarnaast schijn je er ook animaties mee te kunnen maken, en is het daardoor dus óók nog eens een alternatief voor GIF. Maar dat heb ik persoonlijk nog niet uitgeprobeerd.

Waarvoor is WEBP geschikt?

WEBP staat obviously voor web-picture (ook al vind ik dat zo gauw nergens zwart op wit terug). Dat betekent dus dat het een afbeeldingsformaat is speciaal voor het web. Het is dus niet voor drukwerk.

Hoe kun je WEBP afbeeldingen maken?

Als het goed is, kun je je Photoshop projecten exporteren als WEBP afbeelding. (Maar pin me er niet op vast, ik gebruik zelf geen Photoshop, dus heb dit ook slechts van horen zeggen.) Heb je geen Photoshop, dan kan ik GNU Impage Manipulation Program (of kortweg GIMP) als fijn, gratis, open source alternatief aanraden. Werk ik al jaren mee.

Het fijne van het exporteren naar WEBP in GIMP is dat je kunt kiezen wat voor algoritme er wordt gekozen: standaard, foto, icoon, illustratie. Zo kun je nog een klein beetje optimaliseren voor het soort afbeelding.

Wil je snel en makkelijk een enkele afbeelding converteren van JPG of PNG naar WEBP? Dan kun je terecht bij Convertio. Wil je heel veel afbeeldingen converteren? Maak dan liever gebruik van een offline programma zoals Photoshop of GIMP. Zo bespaar je een hoop upload- en download data in het proces.

Downsides

Ik ben persoonlijk groot fan van WEBP, omdat het de hoeveelheid afbeeldingengerelateerde data op een webpagina flink kan verlagen, want natuurlijk beter is voor een duurzame website!

Het vervelende is wel dat niet alle social media kanalen dit formaat ondersteunen in de post cards wanneer je een link van je website deelt. Hierdoor kan het voorkomen dat een uitgelichte afbeelding die het WEBP formaat heeft, niet getoond wordt. Facebook doet het wel goed, maar LinkedIn bijvoorbeeld nog niet.

Ook wordt het nog niet ondersteund door bijvoorbeeld Apple Voorvertoning (Apple Preview). Dat vind ik jammer, want dat programma heeft een heel fijne snelle resize tool. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen!

Wil jij een website of webshop laten bouwen die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook met aandacht voor duurzaamheid gebouwd is? Digihobbit at your service!

Scroll naar boven