Vergelijking: 4 alternatieven voor Google Analytics

5
minuten

Google Analytics ligt al een tijdje onder vuur. Ik zie het regelmatig voorbijkomen op Frankwatching. Het schijnt namelijk niet helemaal AVG proof te zijn. In verschillende landen loopt er onderzoek of je Google Analytics wel mag gebruiken als je je aan de lokale privacywetgeving moet houden, en veel marketeers en ondernemers die het gebruiken, wachten in spanning de resultaten af en wat dat betekent voor Nederland. Maar waarom zou je wachten op iets wat AVG-technisch twijfelachtig is? Je kunt ook gewoon overstappen op een sowieso AVG-vriendelijk en zelfs duurzaam alternatief! In deze blogpost vergelijk ik verschillende alternatieven voor Google Analytics.

Google Analytics alternatieven

Matomo

Matomo is waarschijnlijk de bekendste van al deze alternatieven. Het is zeer uitgebreid en komt qua functionaliteiten het dichtst bij Google Analytics en Google Tag Manager in de buurt. Voor de installatie heb je de keuze om dit op je eigen server te doen, of van hun servers gebruik te maken. Ik raad je aan dit op je eigen server te doen.

Ga naar matomo.org

Microanalytics

Heel basic, maar waarschijnlijk voldoende voor een hoop kleine ondernemers die nog niet heel veel met website analytics doen. Door de kleine hoeveelheid statistieken is het heel overzichtelijk en fijn voor beginners. Ook zijn ze bewust bezig met duurzaamheid: hun servers draaien op groene energie en hun script is heel lichtgewicht, wel 50x lichter dan het script voor Google Analytics!

Ga naar microanalytics.io

Cabin

Nieuwkomer, en op het moment van schrijven net uit bèta. Cabin is dé analytics tool op het gebied van duurzaamheid: naast de standaard statistieken kun je als premium gebruiker ook de CO2-uitstoot van je website tracken.

Ga naar withcabin.com

Burst

Burst is van dezelfde makers als Complianz, mijn favoriete cookie banner plugin. En vanzelfsprekend dus ook naadloos te integreren daarmee. Ook deze statistieken zijn heel basic, vergelijkbaar met Microanalytics.

Ga naar burst-statistics.com

Vergelijking functionaliteiten

In onderstaande tabel vergelijk ik wat basic wetenswaardigheden (zoals installatiegemak en prijs), wat je allemaal kunt tracken en een aantal dingen op het gebied van duurzaamheid.

Ja, deze alternatieven voor Google Analytics zijn tot op zekere hoogte gratis, maar op een bepaald punt ga je betalen. Dat lijkt in eerste instantie heel stom en oneerlijk en inhalig in vergelijking met het 100% gratis Google Analytics, maar bedenk aan de andere kant: bij Google Analytics betaal je met de gegevens van jouw websitebezoekers. Jij bent niet 100% de eigenaar van die gegevens. Google kan die gegevens voor eigen doeleinden gebruiken. Dat is het verdienmodel van Google Analytics.

De developers van deze alternatieven hebben echter niet het gebruiken of verkopen van jouw data als verdienmodel, maar de analytics tool zelf. Daarom betaal je voor bepaalde uitgebreide functionaliteiten, of vanaf een bepaald aantal pageviews.

MatomoMicroanalyticsCabinBurst
AVG
Data ownership

Jijzelf

Jijzelf

Jijzelf

Jijzelf
Locatie dataEigen server of Matomo CloudMicroanalytics serverCabin serverEigen server
InstallatiegemakWordPress pluginKlein stukje code in header plakkenKlein stukje code in footer plakkenWordPress plugin
PrijsSelf-hosted: Gratis
Matomo Cloud: vanaf €19 / maand
Extensies vanaf €29 / jaar
Gratis tot 10.000 pageviews
Daarna vanaf €90 / jaar
Gratis
Pro functies vanaf $159 / jaar
Gratis
Servers groene energieSelf-hosted: Hangt van jouw hosting af
Matomo Cloud: Nee
Hangt van jouw hosting af
Specifiek lichtgewicht scriptNee?
Eigen bezoeken blokkerenIP adres
WordPress admin
IP adresLocal storage item in browser (stukje code plakken)?
Pageviews
Unieke bezoekers
Landingspagina’s
Populaire pagina’s


Nee
Nee
Tijd op paginaNeeAlleen gemiddelde
Land
TaalNee
Nee
Apparaat
Browser
SchermresolutieNee
Nee
Acquisitie
Energiegebruik en CO2-uitstootNeeNeeNee
Heat maps€199 / jaarNeeNeeNee
Event tracking
Code
Tag manager

Code

Alleen pro
Nee
Campaign trackingNeeNee
Site search trackingNeeNeeNee
DoelstellingenNeeNeeNee

Conclusie

Van deze alternatieven voor Google Analytics steekt Matomo er met kop en schouders bovenuit als het gaat om functionaliteiten. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom je wel of niet voor een bepaald stukje software zou kiezen.

Maak je uitgebreid gebruik van de wat meer in-depth functies van Google Analytics, dan is Matomo inderdaad de meest geschikte vervanger voor jou. Kom je net kijken en zijn basic analytics prima voor jou om je site te monitoren en interessante ontwikkelingen te spotten, dan kun je toe met Microanalytics of Cabin.

Burst vind ik op dit moment wel héél basic, maar de allerbelangrijkste dingen – pageviews, unieke bezoekers en verwijzers – heb je in ieder geval.

Vind je het belangrijk om ook inzicht in de milieu-impact van jouw website te hebben, dan is Cabin zeker een interessante keuze.

Natuurlijk hoop ik dat Microanalytics, Burst, en vooral Cabin hun functionaliteiten zullen uitbreiden. Ideaal voor mij zou zijn een aanbieder die de mogelijkheden van Matomo combineert met de CO2-analytics van Cabin en de aandacht voor “zo lichtgewicht mogelijk” van Microanalytics. Dus, developers, wie neemt de uitdaging aan?

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven