CO2-uitstoot van een website bouwen: is 2 bomen genoeg om dat te compenseren?

4
minuten

Sinds 1 augustus 2021 plant ik 2 bomen via Trees For All voor iedere website die ik bouw. Dat liet ik natuurlijk ook weten op Instagram, en daar kreeg ik – heel terecht – de vraag van iemand of dat voldoende is om het bouwproces van een website te compenseren. Goede vraag: wat is eigenlijk de CO2-uitstoot van een website? In deze blog geef ik daar meer tekst en uitleg over!

Een website staat natuurlijk geparkeerd op één of meerdere servers, wat natuurlijk grondstoffen en energie kost. Voor deze berekening ben ik uitgegaan van alleen de tijd die nodig is om te bouwen, niet van het verdere bestaan van de website.

Ten eerste moet ik natuurlijk weten hoeveel CO2 ik uitstoot tijdens het bouwen van een website. Dit is afhankelijk van hoeveel tijd ik online spendeer om die website te bouwen. Daarnaast moet ik natuurlijk weten hoeveel CO2 1 boom kan compenseren.

Voor het berekenen van de CO2-uitstoot van een website (nouja, het bouwproces dan), maak ik gebruik van de calculator van Trees For All. Voor het gemak heb ik hem ingesteld op de minst duurzame manier van energiegebruik, namelijk grijze stroom.

Dit is mijn berekening

  • Een website bouwen in WordPress kun je zien als “surfen op internet”, omdat je dat online doet. Surfen op het net kost voor een gemiddelde persoon ongeveer 365 kWh per jaar, ofwel 1 kWh per dag.
  • Ik weet niet exact hoeveel tijd ik spendeer aan het bouwen van een website. Ik bouw nooit volle dagen (heb ook andere dingen te doen), bouw ook niet dagen achter elkaar, en ik bouw vrij snel, omdat ik een fijne routine heb. Ik schat dat het ongeveer rond een week “normaal internetgebruik” zal liggen voor een normale website.
  • Stel dat ik 8 dagen aan een website werk, dan is dat 8 kWh en geeft de calculator van Trees For All nog steeds afgerond 0,00 ton CO2-uitstoot aan. Pas bij 9 dagen werk (9 kWh), dan verspringt de calculator eindelijk naar 0,01 ton, ofwel 10 kg CO2-uitstoot. Laten we dus voor het gemak stellen dat de CO2-uitstoot van een website bouwen rond de 10 kg ligt.
  • 1 boom kan per jaar zo’n 20 kg CO2 afvangen. 2 bomen compenseren dus per jaar 40 kg CO2.

Conclusie

Wanneer ik een website bouw, zorgt dat waarschijnlijk voor zo’n 10 kg CO2-uitstoot. De 2 bomen die ik plant compenseren in 1 jaar 40 kg CO2.

Ja, 2 bomen is dus voldoende om binnen 1 jaar het bouwproces van een normale website ruim te compenseren. Heck, zelfs een halve boom was al voldoende geweest! En dan is deze berekening dus gemaakt op basis van grijze energie, voor de zekerheid. Als er groene energie in het spel is (bijvoorbeeld door een groene host), veroorzaak je dus minder uitstoot.

Waarom ik dan 2 bomen doneer? 1 boom staat zo schraal… Zo simpel is het 😉

Wanneer je die 2 bomen 50 jaar laat staan, compenseren ze dus 50 x 40 kg = 2000 kg CO2-uitstoot.

Of dit genoeg is voor de gehele levensduur van een website, daar durf ik geen uitspraken over te doen. Dat is volgens mij heel erg afhankelijk van hoeveel verkeer jouw website genereert: hoeveel mensen trekt jouw website? Hoe lang verblijven ze op jouw website? Op hoeveel servers staat jouw website geparkeerd om uitval te voorkomen? Draaien die serverparken op grijze of groene energie? Wel een interessant onderwerp om eens in te duiken!

Disclaimer 1

Voor de snelle uitleg op Instagram heb ik gerekend met de eerste Google hit die ik op mijn telefoon kreeg voor de CO2-opname van bomen: dat was 21-31 kg CO2 volgens de Belgische website Encon.

Voor deze blogpost heb ik gebruik gemaakt van 20 kg CO2-opname per boom, iets conservatiever ingeschat en op meerdere websites te vinden. Niet dat het voor mijn conclusie veel uitmaakt 😉

Disclaimer 2

Ik heb geen officiële partnership met Trees For All. Ik heb ze simpelweg leren kennen via Babette Porcelijn op social media en ben ontzettend fan van hun calculator, en het gemak van particulier en zakelijk doneren.

Bronnen:

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven