Deze 5 WordPress plugins zijn onmisbaar op iedere website

5
minuten

Ik moest het even opzoeken, maar kennelijk heb ik al 9 jaar WordPress ervaring. In mei 2013 heb ik het voormalige domein van mijn blog geregistreerd, wat de start markeerde van mijn WordPress reis. In de tussentijd heb ik heel veel ervaring opgedaan, fouten en blunders gemaakt, handigheidjes geleerd en eyeopeners gehad. Inmiddels heb ik een vaste set WordPress plugins die ik écht niet kan missen wanneer ik een website bouw. Weten welke?

1 – Child theme generator

Dit is echt zo zó ZO belangrijk! In mijn eerste jaren als WordPress newbie werkte ik nog zonder child theme. Ik had een theme uitgekozen, daar de kleurtjes en lettertypes en andere instellingen van aangepast naar mijn smaak, en toen ik het theme een keer moest updaten… Weg waren al mijn custom instellingen. Shit.

Dus wat besloot ik te doen? Nooit meer mijn theme updaten. Achteraf echt een compleet retarded beslissing. Ik wist toen nog helemaal niks over hoe kwetsbaar je site kan worden als je langere tijd geen updates draait.

Gelukkig leerde ik een paar jaar later de échte oplossing: zorg dat je een child theme aanmaakt en daar je aanpassingen in doet. Zo kun je netjes je theme updates draaien zonder dat je aanpassingen gereset worden. Een child theme maak je supermakkelijk met een child theme generator. Na afloop kun je die trouwens weer verwijderen.

2 – Maintenance

Wanneer je je site aan het bouwen bent, wil je niet dat iedereen jouw work in progress ziet. Zo’n site die maar half af is en waar je misschien nog van alles aan wilt aanpassen, is niet zo’n beste eerste indruk. De bezoeker heeft geen idee dat je nog bezig bent, en kan denken dat je al in business bent, en dat jouw site op dat moment representatief is voor wie jij bent en hoe jij werkt. Geen al te beste eerste indruk.

Hiervoor kun je dan een maintenance plugin gebruiken. Die creëert voor bezoekers een splash page waarop je kan aangeven dat je site binnenkort live gaat, en jij kunt achter de schermen gewoon op een relaxte manier bouwen.

3 – Wordfence

Een veilige website is superbelangrijk voor jou en je bezoekers. Wordfence is één van de beste partijen – zo niet dé beste – daarvoor. Ze scannen je site op malware, geven waarschuwingen wanneer er kwetsbaarheden zijn, monitoren malafide inlogpogingen en brute force aanvallen en blokkeren automatisch IP-adressen die zich daaraan schuldig maken.

Je kunt daar ook statistiekjes van zien, en het is echt bizar om te zien hoe veel dat eigenlijk gebeurt bij redelijk low profile ondernemers zoals bijvoorbeeld yours truly.

Een paar jaar geleden – toen ik nog geen Wordfence gebruikte – was het dus iemand gelukt om via mij blog op mijn emailserver te komen, en een fuckload aan spam te versturen. Antagonist monitort dat automatisch, en toen er 300 mailtjes tegelijk werden verstuurd, werd mijn website direct in quarantaine geplaatst. Ik moet álle bestanden op mijn server nalopen (gelukkig hadden ze daar een behulpvol tooltje voor) en alles wat ik niet vertrouwde verwijderen. Wat een rotklus. Blij dat ik tegenwoordig Wordfence heb!

4 – Complianz

Sinds een paar jaar ben je verplicht om je bezoekers om toestemming te vragen voor cookies. (Tenzij je écht alleen functionele cookies gebruikt.) Maar omdat het een hell of a job is om handmatig te checken wat voor cookies er allemaal worden gebruikt door jouw theme en plugins, en daar dan ook nog eens een cookie policy voor te schrijven, is het veel handiger om daar een plugin voor te gebruiken.

Zelf ben ik enorm fan van Complianz, een plugin van Nederlandse makelij. Je doorloopt een wizard met wat invul- en aankruisvakjes, zij regelen het grootste deel automatisch voor je, en bam! Je hebt een cookie policy die je ergens op je website kunt knallen plus een mooie banner met keuzeknopjes voor je bezoeker. En ze geven óók nog eens een melding wanneer ze veranderingen in cookies hebben gedetecteerd, en je dus je cookie policy moet updaten.

5 – WP Optimize

Je wilt dat je website zo lichtgewicht en zo snel mogelijk is. Niet alleen is dat duurzamer, maar ook beter voor je bezoekerservaring en SEO. Naast een lichtgewicht thema, bewust omgaan met afbeeldingen en media, en goede hosting, kun je nog een stap nemen: Optimalisatie.

WP Optimize helpt je om je databases en afbeeldingen te optimaliseren en heeft een cachingfunctie. Ofwel: de gratis versie is al heel fijn. Ik gebruik zelf sinds kort de premium versie, die onder andere ook een goede lazy loading functie heeft (ofwel: afbeeldingen worden pas geladen wanneer er wordt gescrolld), laat zien of er ongebruikte afbeeldingen aanwezig zijn, je kunt optimalisatie periodiek inplannen ipv dat je het handmatig doet, en hij biedt multisite ondersteuning biedt.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven