Dit moet je online controleren wanneer je een bedrijfsnaam kiest

4
minuten

Dus jij wilt starten met ondernemen? Cool! Welkom bij de club! De eerste stap is natuurlijk die bedrijfsnaam. Hoe ga je jezelf noemen? Naast het feit dat het makkelijk te onthouden moet zijn en bij voorkeur ook iets moet zeggen over wat je doet, zijn er nog wat online dingetjes die het checken waard zijn voordat je definitief je bedrijfsnaam vastlegt.

1 – Andere bedrijven met dezelfde naam

Het eerste wat je wilt checken is of er toevallig al een ander bedrijf is met die naam. Dat kan via de website van de KvK.

Op zich hoeft het niet erg te zijn als jij een kledingwinkel heb in Hengelo met een bepaalde naam en er is een kroeg in Groningen met dezelfde naam. Je zit niet in elkaars vaarwater op het gebied van niche of locatie.

Wanneer het wel een issue wordt? Wanneer jouw verzonnen naam al als merk geregistreerd staat of wanneer het moeilijk wordt om domeinen en social media te registreren.

2 – Zijn de domeinen vrij?

Wat is de meest logische domeinnaam bij jouw bedrijfsnaam? Is die nog te koop? Als je voor een andere domeinextensie kiest die nog wel beschikbaar is, kan dat dan voor verwarring zorgen? (Voor jou én voor de ander.) Of kun je beter voor een toevoeging of een heel andere naam kiezen?

Bezet: Workaround

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als het om een onderneming met een fysieke locatie gaat, zou je ervoor kunnen kiezen om de plaatsnaam aan je domein toe te voegen. Bijvoorbeeld www.[diebezettenaam]-hengelo.nl. Of wat je bij bands wel eens ziet, die hun favoriete domeinnaam niet meer kunnen claimen: www.[diebezettenaam]-band.com. Suboptimaal, maar als je per se die bedrijfsnaam wilt, kan dit een best prima workaround zijn.

Bezet: Overkopen

Soms heb je geluk en kun je een bezette domeinnaam overkopen. Dit heb ik laatst gedaan voor een klant. Zij had een lekker internationaal klinkende, maar niet per se superoriginele bedrijfsnaam gekozen. De .nl versie was nog beschikbaar, maar de .com helaas niet. Gelukkig kon ik die voor haar overkopen van de vorige eigenaar. Afhankelijk van de populariteit en hoe SEO-vriendelijk zo’n domein is, kan dat een lieve duit kosten. Het is aan jou of je dat ervoor over hebt.

3 – Zijn de social media handles nog vrij?

Ook belangrijk om te checken: Is het op alle social media kanalen die je wilt inzetten voor je marketing, mogelijk om jouw bedrijfsnaam of een zeer logische afgeleide te gebruiken? Liefst zonder dat er verwarring ontstaat of iemand wel de goeie te pakken heeft?

Een logische afleiding is bijvoorbeeld een streepje, punt of underscore tussen twee woorden in je bedrijfsnaam zetten wanneer de meest eenvoudige en logische versie al bezet is. Of om de domeinextensie toe te voegen aan je social media handle. Stel dat ecohobbit al bezet was geweest op Instagram, dan had ik voor ecohobbitnl gekozen.

Zorg er wel voor dat je dit dan heel consequent doet op al je social media kanalen. Maakt het een stuk makkelijker voor je volgers.

4 – Doen: Zo snel mogelijk alles claimen

Ben je eruit? Leg dan zo snel mogelijk alles vast. Je bedrijfsnaam bij de KvK, je domein (of meervoud daarvan), je social media accounts. Dan gaan ze niet meer aan je neus voorbij. Gaat het om een heel originele naam? Dan zou je hem ook als merk kunnen vastleggen.

Tip: Wanneer je je domeinnaam vastlegt, hoef je écht nog niet direct je hosting ook vast te leggen, ook al wordt dat vaak wel gepusht bij aanbieders. Bij een goede partij kun je er ook voor kiezen om alleen het domein te kopen, ook al is die optie vaak wat onopvallend weggestopt op de pagina waar je heen gedirigeerd wordt om direct ook een hostingpakket aan te schaffen. Maar dat hoeft dus niet! Zo heb je in ieder geval wel je domeinen vastgelegd, en kun je daarna even rustig ademhalen en kijken welke hostingpartij bij jou past.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven