Duurzaam ondernemen #5: Zo doet Gerline Schouten het

6
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. In deze editie interview ik Gerline Schouten, duurzame tekstschrijver, verpleegkundige en… bokscoach.

1 – Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Gerline Schouten, in 1992 geboren als Gerline Brandsen. Ik ben inmiddels alweer 6 jaar getrouwd met Wiegert en we hebben een dochter van 2. We wonen in Apeldoorn, samen met een zwarte Labrador van 4, die nog steeds denkt dat ze 10 maanden is. In onze tuin scharrelen 3 krielkipjes.

Ik ben freelance SEO-tekstschrijver. Ik zet mijn kennis in om kleine duurzame ondernemers te helpen om beter vindbaar en zichtbaar te worden. Omdat freelancers graag alles zelf doen, heb ik mijn bedrijf daar ook op ingericht. Je kunt bij mij met een kleine investering een hoop tips en tricks krijgen en daarmee zelf aan de slag gaan met je vindbaarheid en/of zichtbaarheid.

Daarnaast heb ik samen met een vriendin een bokscoachingsbedrijf. We helpen kids, jongeren en vrouwen om sterker in hun schoenen te staan en fysiek fitter te worden. Dat doen we door middel van boksen en coachgesprekken in groepsverband. Dit bedrijf is ontstaan vanuit onze praktijkervaring dat zorgmedewerkers het soms moeilijk vinden om hun eigen grenzen aan te geven. That’s right, ik ben ook verpleegkundige. Inmiddels is onze doelgroep breder dan alleen zorgmedewerkers.

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Toen ik de documentaire ‘A Life on our Planet’ van David Attenborough zag. Dat is nu een jaar geleden. Voor die tijd wist ik natuurlijk wel dat er van alles mis ging met hoe wij omgaan met mens en natuur, maar had ik een struisvogelreactie. Hoewel, wist je dat struisvogels helemaal niet hun kop in het zand steken bij gevaar? Die gaan er keihard vandoor.

Anyway, die film was voor mij een wake up-call, waar ik echt niet meer omheen kon. Pak daarbij dat ik inmiddels moeder geworden was en daarmee een grote verantwoordelijkheid voelde richting de generaties na mij en een duurzame ouder was geboren.

Rond die tijd volgde ik ook een traject om mijn schrijfbusiness zakelijk goed aan te pakken. Toen heb ik ook de keuze gemaakt om mijn diensten voor duurzame ondernemers aan te gaan bieden. En dat doe ik nog.

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

In mijn eigen bedrijf maak ik duurzame keuzes en ik kies mijn klanten heel bewust uit. In mijn werkveld ben je al snel bezig met het meer verkopen. Terwijl consuminderen wat mij betreft een belangrijk onderdeel van een duurzamer leven is.

Daarom kies ik ervoor om alleen duurzame ondernemers te helpen. Daardoor sta ik voor 100% achter mijn keuze om dit werk te blijven doen. Omdat ik graag een steentje bijdraag aan het opvoeden van een duurzame generatie, vind ik het belangrijk dat juist duurzame producten en diensten meer zichtbaar en vindbaar worden op de markt. Zo kunnen we met elkaar gedragsverandering op gang brengen.

In mijn bedrijf heb ik gekozen voor een duurzame bank, een duurzame webhostingpartij, tweedehands meubels en gadgets en compenseer ik mijn CO2 door wilgen te planten via Hout Voor Elkaar. En voor mijn klanten plant ik een extra boom als zij een taalfout vinden in de teksten die ik oplever.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Ik werk anderhalve dag in de week. Dat betekent dat ik niet veel opdrachten tegelijk kan doen, maar tot nu toe is dat geen probleem. Ik heb genoeg werk, maar ik heb ook altijd ruimte in mijn agenda voor spoedklussen.

Als ik in een werkflow zit, dan kan ik avonden achter elkaar werken. Extra, naast die anderhalve dag. Om daarna weer weken te relaxen. Zo zijn onze manieren en dat werkt voor mij het beste.

In goede maanden komt er €1400,- binnen, in mindere maanden nada-noppes. Ik vind het niet belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Ik vind het wel belangrijk om veel tijd met mijn dochter door te brengen. Meer werken kan altijd nog.

Ik vind het leuk om te werken, maar ik vind het niet belangrijk om veel geld binnen te halen. Als we elke dag gezond kunnen eten en zonder (stevige) geldzorgen kunnen leven, ben ik een gelukkig mens.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Ik richt me op ondernemers, dus B2B. Daarnaast bied ik diensten aan en coach ik ondernemers om zelf aan hun zichtbaarheid en vindbaarheid te maken. In de toekomst lijkt het me tof om een cursus te ontwikkelen, maar dat zit nog in de pijplijn.

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Voor nu zet ik het geld dat ik niet nodig heb voor de maandelijkse uitgaven op onze gezamenlijke spaarrekening. Die hebben we opgedeeld in potjes. Mijn inkomsten gaan naar de onverwachte uitgaven-pot.

Het openen van een pensioenrekening staat nog op mijn planning. Dat ga ik binnenkort regelen.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Waar ik het meest trots op ben, is dat ik tevreden ben met wie ik als mens ben. In de afgelopen jaren heb ik veel, heel veel aan mezelf gewerkt. Ik weet beter dan ooit hoe ik in elkaar steek en wat mijn sterke kanten en zwakke plekken zijn. Dát zorgt ervoor dat ik in relatief weinig tijd veel werk kan verzetten. Ik heb weinig twijfels of ik wel op de goede weg zit; dat kan ik allemaal onder ‘verleden tijd’ scharen. Dat geeft veel rust, zowel privé als zakelijk.

En verder ben ik er trots op dat ik tijdens de eerste lockdown het lef had om een eigen bedrijf te beginnen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Het geeft veel vrijheid en de mogelijkheden zijn eindeloos. De kunst van het beperken begin ik steeds beter onder de knie te krijgen. 😉

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

Iets heel tofs! Samen met een paar leuke duurzame freelancers ben ik bezig met het opzetten van de ‘Duurzame Ondernemer van het Jaar Award’. De planning is dat deze over een half jaar uitgereikt wordt. We zitten nu in de maak- en brainstormfase. Ontzettend leuk om samen met andere enthousiaste mensen te werken aan een mooi doel.

Ik ben lid van Happy Planet Professionals. Met deze award wil ik graag zowel deze organisatie voor duurzame freelancers als de duurzame freelancers zelf in het zonnetje zetten.

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

Ik ben te vinden via gerlineschrijft.nl. Op duurzamerleven.nu blog ik over de struggles en successen in mijn duurzame opvoeding.

Fotografie: Gerline & Wiegert Schouten

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven