Duurzaam ondernemen #8: Zo doet Doortje ’t Hart het

7
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. In deze editie interview ik Doortje ’t Hart, teamcoach voor goede doelen en purpose-gedreven bedrijven.

1 – Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Doortje ’t Hart, sinds 3 jaar zelfstandig ondernemer en dat bevalt me super goed. Als kind droomde ik ervan om dokter te worden in Afrika. Dokter werd ik niet, wel werkte ik vele jaren in ontwikkelingssamenwerking.

Gaandeweg ontdekte ik dat mijn passie ligt bij het samenwerken. Een Afrikaans spreekwoord luidt: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Samen is er zoveel meer te bereiken dan alleen, maar samenwerken gaat lang niet altijd soepel.

De missie van mijn bedrijf DOOR ’T HART is dan ook: teams en organisaties helpen om makkelijker, effectiever en met meer plezier samen te werken. Ik begeleid teams die een stap verder willen komen in hun ontwikkeling (als teamcoach), ik geef workshops werkplezier én ik faciliteer meetings. Ook begeleid ik verandertrajecten in organisatie, bijvoorbeeld als het gaat om anders samenwerken in de organisatie of het verbeteren van de interne communicatie. 

Wat je verder nog over me wilt weten? Ik woon samen met mijn man, zoon (19) en kat in Utrecht. Ik ben dol op koken, moestuinieren en wandelen.

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Deels is het er met de paplepel in gegoten. Mijn ouders hebben me de waarde van natuur geleerd, zuinig energiegebruik en vooral heel veel hergebruiken. Weggooien vind ik nog steeds heel moeilijk, ik kijk altijd of ik iets nog een tweede ‘leven’ kan geven. 

Als student werd ik vegetariër, deed alles met OV en de fiets en ging op wandelvakanties. En ook daarna bleef duurzaamheid me bezighouden. Biologisch eten, hybride auto, zonnepanelen op het dak en sinds een jaar zijn we ook bezig ons (plastic) afval te verminderen.

Sinds ik aangesloten ben bij Happy Planet Professionals, ben ik me nog meer bewust van de keuzes die ik als consument én als ondernemer kan maken om bij te dragen aan duurzaamheid. Tegenwoordig onderzoek ik bij alles wat ik ‘moet’ kopen of er een duurzaam of tweedehands alternatief is of dat reparatie nog een optie is.

Maar ja, ik ben wel heel vaak naar Afrika gevlogen voor m’n werk, dat is echt wel de smet op mijn duurzame streven. Inmiddels is het 4 jaar geleden dat ik voor het laatst in een vliegtuig zat; en ik ben nu een bezoek aan mijn vriendin in Portugal aan het plannen en overweeg voor het eerst in 20 jaar weer met de trein te gaan.

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

Met mijn onderneming wil ik bijdragen aan een duurzame, inclusieve en gezonde wereld. Ik werk voornamelijk voor goede doelen en purpose-gedreven bedrijven en samenwerkingsverbanden. Via mijn opdrachtgevers draag ik dus bij aan het bereiken van de Sustainable Development Goals.

Daarnaast draag ik met mijn bedrijf direct bij aan een meer menselijke en plezierige werkomgeving en dat hoort voor mij ook bij duurzaamheid. We besteden immers veel tijd op de ‘werkvloer’, dus is het belangrijk dat je je daar senang voelt én ook daar duurzame keuzes kunt maken. 

Verder probeer ik in mijn bedrijfsvoering zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Zo maak ik gebruik van een eco-printer, print ik zo weinig mogelijk en gebruik ik workshop-materialen waar mogelijk meerdere keren.

Zakelijke reizen doe ik zoveel mogelijk met het OV of met de fiets; als ik toch met de auto ga, dan is dat in een zuinige (hybride) auto én ik plant als compensatie bomen via Trees for All. Mijn zakelijke rekening heb ik bij de ASN-bank, ik ben aangesloten bij SharePeople (vangnet bij arbeidsongeschiktheid) en bouw via duurzame beleggingen een pensioen op. (zie vraag 6)

In 2021 nam ik me voor om minder data online te hebben staan, maar de uitvoering ervan moet nog plaatsvinden. In 2022 gaat het echt gebeuren, want het is toch te zot dat er energieverslindende datacenters zijn voor foto’s en bestanden die nooit meer gebruikt worden? Dat is nog echt zo’n verborgen issue, waar velen zich nog niet bewust van zijn.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Mijn eerste ondernemersjaar verdiende ik nog erg weinig en heb ik flink moeten interen op mijn eigen vermogen. Dat zag ik echt als een investering in mijn bedrijf. De afgelopen twee jaar kon ik prima leven van wat ik verdiende.

Er zit nog weinig stabiliteit in mijn inkomsten, maar gemiddeld verdien ik nu netto ongeveer wat ik hiervoor in dienst bij de goede doelen organisaties verdiende. Geen overdreven inkomen, maar genoeg om van te leven, op vakantie te gaan, bepaalde duurzame (duurdere) keuzes te maken, te geven aan goede doelen én een pensioen op te bouwen voor later.

Ik heb nooit grote sommen geld willen verdienen, hou niet van dure spullen en ben altijd voorstander geweest van meer gelijkheid in inkomens. Dat ik kan geven aan goede doelen en duurzame keuzes kan maken, dat is voor mij belangrijk. En dat ik voldoende tijd heb voor familie, vrienden en vrijwilligerswerk. Er is echt meer dan geld verdienen, al weet ik ook dat het een luxe is dat ik dat kan zeggen.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Mijn verdienmodel is gebaseerd op Business2Business, maar dan zijn de businesses waar ik voor werk grotendeels geen commerciële bedrijven, maar non-profit organisaties. Al mijn werk is maatwerk en het intakegesprek is dan ook heel belangrijk. Als ik denk dat ik niet de juiste persoon ben voor het vraagstuk van de klant, dan zal ik dat zeggen. Ik denk echt mee met wat er nodig is, zal nooit mijn aanbod door de strot duwen. En natuurlijk krijgen goede doelen organisaties bij mij korting. 

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Ik ben lid van Sharepeople, zodat ik als ik ziek word, twee jaar een inkomen krijg uit dit coöperatieve vangnet bij arbeidsongeschiktheid. En mogelijk komt Sharepeople binnenkort ook met een AOV voor na die 2 jaar, dan ga ik daar zeker ook voor!

Daarnaast bouw ik via Stan & Wende (bedrijf van een lid van Happy Planet Professionals!) een pensioenlijfrente op, middels uitsluitend duurzame beleggingen. Dat dat een optie is vond ik echt een uitkomst, want het is al erg genoeg dat ik bijna 25 jaar heb ingelegd op een niet-duurzaam-pensioen fonds.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Allereerst ben ik er nog steeds trots op dat ik de zekerheid van een vaste baan achter me heb gelaten en mijn eigen bedrijf ben gestart én daarvan kan leven. Prachtige opdrachten heb ik gedaan die me veel energie gaven én de klant echt een stap verder hielpen.

De mooiste opdracht was wel het faciliteren van een driedaags internationaal online event voor Her Choice Alliance in december 2020: drie dagen, 200 deelnemers, 10 landen, plenaire presentaties, interactie, workshops én muziek!

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren in meerdere teams teamdagen en gesprekken gefaciliteerd, waarin lastige issues werden besproken. Met mijn open manier van communiceren, waarin ik het niet schuw om de pijnpunten te benoemen, heb ik veel teams op een ander spoor kunnen zetten en daarmee bijgedragen aan meer ontspanning en plezier op de werkvloer.

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

Op hele korte termijn: een (gratis) masterclass Van werkdruk naar werkplezier op 17 februari 15.30 uur. Inschrijven kan hier.

Op de iets langere termijn: binnenkort rond ik mijn opleiding Teamcoachen af en dan ga ik een mooi teamcoach aanbod maken.   Ondertussen loont het om het programma Wisselwerk dat ik met collega-zelfstandige Maartje le Goff heb ontwikkeld te bekijken: in dit programma begeleiden we teams in één dag met het ‘opfrissen’ van de samenwerking om zo de basis te leggen voor een optimale(re) manier van samenwerken, waarbij online én op locatie elkaar afwisselen.

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

Fotografie: Alice Verleun en Anneke Lubbers

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven