Duurzaam ondernemen #3: Zo doet Marloes Durinck het

10
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. In deze editie interview ik Marloes Durinck, adviseur duurzaam ondernemen en kunstenaar.

1 – Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Marloes Durinck, 47 jaar. Ik woon in Arnhem en ben een creatieve natuurliefhebber en levensgenieter.

Ik heb twee bedrijven: Als eerste ben ik de positieve impactmaker voor ondernemers. Ofwel met mijn bedrijf ‘Marloes Durinck’ adviseer en begeleid ik ondernemers op duurzaam gebied. Ondernemers die willen beginnen met duurzaam ondernemen, of een verdiepingsslag daarmee willen maken. Ik richt mij hierbij vooral op het MKB.

Het liefst werk ik met ondernemers die weten en voelen dat het anders moet, maar niet weten hoe te beginnen, of daar geen tijd voor hebben. Zij hebben net als ik die drive om bij te dragen aan een betere wereld met hun bedrijf, om dat verschil te maken.

Daarnaast heb ik ook nog een creatief bedrijf – MaDuCreations – waarin ik mijn zelfgemaakte stenen beelden verkoop en beschilderde steentjes. De steentjes kun je als relatiegeschenk gebruiken met bijvoorbeeld het beeldmerk van je bedrijf erop. Uiteraard als cadeautjes, maar ook voor bijvoorbeeld coachingpraktijken die de steentjes aan hun cliënten kunnen geven als kracht gever met een bepaald woord erop tijdens een traject.

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Poe, ik denk nu een jaar of tien? Ik sta daar eigenlijk niet zo bij stil wanneer dat begonnen is, maar meer wat ik nu kan doen en doe. Misschien ook wel langer hoor. Ik heb veel gereisd (weet ik dat is in principe niet duurzaam) maar daardoor heb ik wel gezien hoe de natuur steeds meer negatief verandert en wat vervuiling teweeg kan brengen. Vooral in minder ontwikkelde landen is dat ronduit schokkend.

Ik heb ruim twintig jaar in loondienst gewerkt bij een groene organisatie in het toerisme waar duurzaamheid in het bedrijfsDNA verweven zit. Dus in die zin is het met de paplepel ingegoten vanuit dat bedrijf. Daar heb ik bewust en onbewust heel veel opgestoken en geleerd op duurzaam gebied.

De laatste periode dat ik daar werkzaam was ben ik ook begonnen met Green IT. Als IT Manager heb ik daar een start gemaakt met duurzame initiatieven. Ik probeer zowel privé als zakelijk bewust te leven zodat mijn impact zo min mogelijk is op de aarde. Naarmate ik ouder word en zie hoe slecht het met de aarde gaat wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor mij, ook om dit uit te dragen.

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

Duurzaam ondernemen betekent voor mij op een respectvolle manier omgaan met de mensen op deze mooie planeet en met de aarde zelf. Dat ik ervoor zorg dat mijn aanwezigheid een beperkte impact heeft op de natuur. Dat ik aandacht heb voor mensen, de aarde en winst (people, planet, profit) in de juiste balans.

Ik wil vooral laten zien dat duurzaam ondernemen niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. En dat het ook op een leuke manier gebracht en uitgevoerd kan worden. Zonder al te doemdenkerig en belerend over te komen. Uiteindelijk  blijft het een keuze of je wel of niet wat stappen zet op dat gebied. Ik hoop dat bij steeds meer mensen die urgentie steeds duidelijker word.

Voor mijzelf vind ik het belangrijk dat ik weet dat ik onderdeel ben de oplossing en niet van het probleem.

Ik ben lid van de maatschappelijk verantwoorde beweging ‘Happy Planet Professionals’. Een beweging van duurzame ondernemers op een heel breed gebied. Niet alleen vind je hier gelijkgestemden, maar word je ook dmv jaarlijkse reviews beoordeeld en gecertificeerd op wat je allemaal doet met je bedrijf op duurzaam gebied. Dit jaar heb ik vol trots mijn eerste certificering van hen ontvangen.

Duurzaam adviesbedrijf

Vanuit mijn duurzame adviesbedrijf geef ik elke vrijdag op social media een duurzame tip. Ik schrijf over duurzaamheid, probeer daar zo veel mogelijk bewustwording over te creëren. Als duurzame ondernemer ben ik continue bezig met duurzaamheid, niet alleen om te kijken hoe ik zelf steeds duurzamer kan werken, maar ook door middel van mijn aanbod.

Ik gebruik duurzame kantoorartikelen, doe regelmatig een digitale detox (documenten, afbeeldingen en e-mails opschonen). Ik support goede doelen, werk zoveel mogelijk vanuit huis om autogebruik te beperken, compenseer mijn zakelijke kilometers door bomen te planten. Voor elk verkocht product laat ik twee bomen planten. En ik ondersteun met mijn bedrijf 3 van de 17 Sustainable Development Goals (nummer 12, 13 en 15).

Verder lees ik veel over duurzaam ondernemen om zo mijn klanten nog beter van advies te kunnen voorzien. Ook blog ik over duurzaam ondernemen en duurzaam reizen.

MaDuCreations

Ook in mijn creatieve bedrijf probeer ik duurzaamheid terug te laten komen. Zo heb ik sinds kort een lijn ‘ecosteentjes’ opgezet. Steentjes met eco gerelateerde afbeeldingen erop, steentjes met een boodschap. Daarnaast heb ik ‘notahappystone’ geïntroduceerd en als domeinnaam geregistreerd als tegenhanger van de happy stones. Hiermee wil ik op een creatieve manier meer aandacht vestigen op de natuur- en milieuproblematiek waar wij mee te maken hebben. Ik gebruik duurzaam verpakking- en verzendmateriaal voor mijn creatieve bedrijf. 

Kruisbestuiving

Als zzp-er zijn privé en zakelijk natuurlijk verweven met elkaar, dus daar zit ook kruisbestuiving qua duurzaamheid. Zo gebruik ik ecologische schoonmaakmiddelen, duurzaam toiletpapier, probeer zo veel mogelijk plastic vrij te leven, bespaar water, maak gebruik van duurzame energie, koop refurbished apparatuur. Reis waar mogelijk met het openbaar vervoer. Denk goed na als iets kapot is of ik het vervang en of dat dan tweedehands kan. En ik loop wekelijks een zwerfafvalrondje om mijn leefomgeving zwerfafvalvrij te houden.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Ik ben vorig jaar gestart als ondernemer, dus daar zit nog meer dan genoeg ruimte in om te groeien.

Qua moneymindset zit ik er zo in dat meer financiële ruimte voor mij vrijheid betekent om dat te doen waar ik gelukkig van word – en dat is onder andere bijdragen aan een betere wereld met mijn duurzame bedrijf. Ik hoef geen tonnen voor mijzelf te verdienen. Als ik er goed van rond kan komen dan is mijn insteek hoe meer ik verdien hoe meer goeds ik er mee kan doen en anderen kan helpen. Bijvoorbeeld ondernemers in ontwikkelingslanden pro deo helpen op gebied van duurzaam ondernemen. Soort ‘pay it forward’ principe.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Vanuit mijn duurzame advies bedrijf is dat B2B. Ik heb een online cursus ‘licht groen duurzaam ondernemen’ en losse online lessen. Daarnaast verkoop ik online producten. Dat kunnen voorstellen zijn hoe bedrijfsonderdelen duurzamer kunnen, of duurzame alternatieven voor bepaalde producten. Verder geef ik ook webinars.

Vanuit mijn creatieve bedrijf verkoop ik fysieke producten, hierbij probeer ik zo duurzaam mogelijk te werken. Ik richt mij met MaDuCreations op zowel consumenten als ondernemers.

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Ik beleg onder andere via duurzame fondsen bij ASN Bank en heb in zonnepanelen geïnvesteerd via de organisatie Zonnepanelendelen.nl. Daarnaast spaar ik voor mijn pensioen en voor een buffer, maar ook niet meer dan de benodigde buffer, want dat sparen levert dus echt niets op. Ik speel nog met het idee om kleiner / anders te gaan wonen zodat ik daardoor ook minder vaste lasten heb.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Ik heb denk ik een nogal ongebruikelijk verhaal hoe ik tot zelfstandig ondernemer ben gekomen. En op hoe ik dat bereikt heb ben ik enorm trots. Ik ben eind 2017 in de ziektewet gekomen door blijvend rugletsel vanwege een ernstig ongeluk jaren terug. Heel lang verhaal, maar kort samengevat was het vanaf het ongeluk een glijdende schaal naar beneden waarbij ik steeds meer pijn kreeg en steeds minder kon.

Dat heb ik heel lang volgehouden inclusief twee burn outs, maar eind 2017 zei mijn lichaam echt ‘tot hier en niet verder’. In twee jaar tijd is het toen zo hard achteruit gegaan dat ik op het laatst niet eens meer 5 minuten met een rollator kon lopen, 24/7 zenuwpijn had en leefde op zware pijnstillers. Ik was toen begin veertig en er was geen zicht op verbetering en wat mij betreft ook geen toekomstperspectief meer.

Gelukkig ben ik van het type niet opgeven en ben ik blijven zoeken naar een arts die mij kon helpen. Jarenlang heb ik namelijk te horen gekregen ‘leer maar leven met de pijn’. In 2019 zat ik echt ‘rock bottom’ en kwam ik bij een rugexpert terecht die het wel aandurfde om te opereren. 24 jaar na het ongeluk werd ik aan mijn rug geopereerd. Het is een behoorlijk lang traject geweest van drie maanden liggen en minimaal een jaar revalideren.

Een jaar nadat ik geopereerd ben aan mijn rug, heb ik mij ingeschreven bij de KvK en ben ik mijn bedrijven begonnen. Ik zeg altijd ‘ik mankeer wat aan mijn rug, niet aan mijn hoofd’. Ik kwam vanuit een uitdagende, verantwoordelijke functie en niet werken was voor mij echt een straf. Ondanks dat ik mij echt slecht voelde, kriebelde het al een tijdje en was ik aan het nadenken wat ik wel kon ipv wat niet meer ging. Mogelijkheden zien in plaats van onmogelijkheden.

Ik kon niet veel uren werken en al helemaal niet lang achter elkaar. Een jaar na de operatie zat ik weer op een uurtje of drie werken over de dag verdeeld. Helaas ging het in maart dit jaar verkeerd. De medische molen weer in en toen bleek dat er iets niet goed aangegroeid was na de operatie. Met als resultaat dat ik afgelopen mei opnieuw een zware rugoperatie heb ondergaan. De drie maanden ligperiode heb ik net een maand achter de rug en ik ben weer begonnen aan minimaal een jaar revalideren.

Maar dat weerhoud mij er niet van om in de weinige tijd dat het lukt te ondernemen! Ik bouw weer langzaam op en dat geeft mij zoveel energie. Als zelfstandig ondernemer kan ik mijn tijd goed zelf bepalen op de dagen dat het wat beter gaat en dan ben ik ook echt productief. Hoeveel uur ik straks kan werken staat in de sterren, maar ik laat mij daar niet door weerhouden om te bouwen aan mijn bedrijven.

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

Ik ben een boek aan het schrijven over mijn proces van loondienst naar uitkering naar zelfstandig ondernemer. Ik hoop hiermee anderen te inspireren dat er veel kan als je blijft kijken naar je mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dat is in mijn ogen ook duurzaam ondernemen.

Daarnaast ga ik podcasts opnemen, staat er een vervolgcursus op de planning als aanvulling op de basiscursus die ik nu al heb. En nog zoveel meer ideeën 🙂

Ook voor mijn creatieve bedrijf ben ik nog leuke dingen aan het uitbroeden, maar die houd ik nog even geheim 😉

Verder ben ik bezig om een duurzame camper of e-camper te gaan kopen. Zodat, als het fysiek weer beter gaat, ik hopelijk kan gaan rondreizen en werken op een duurzame manier. Reizen zit in mijn DNA, ik heb nu al vier jaar niet kunnen reizen door omstandigheden en dat mis ik echt enorm.

Het in de natuur zijn, nieuwe plekken ontdekken en de vrijheid van onderweg zijn. Niet meer zo ver weg als dat ik heb gedaan, want ik wil echt zo min mogelijk vliegen, maar in Nederland en Europa ligt nog genoeg moois te wachten om ontdekt te worden. Slow travel.

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

Fotografie: Marleen Sahetapy en Marloes Durinck

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven