Duurzaam ondernemen #4: Zo doet Michael Doove het

7
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. In deze editie interview ik Michael Doove, duurzame communicatieadviseur.

1 – Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Michael, 33 jaar, en ik woon met mijn vriendin en dochters, onze kat Pluis en hond Charlie midden in Tilburg. Daar ben ik druk in de weer met mijn Ukelele, moestuin en mountainbike.

Verder ben ik CEO, COO, CFO, CIO en CMO van voorstraks.nl. Of gewoon zzp’er, maar dat klinkt minder indrukwekkend. Daarmee help ik ondernemers bij het ontdekken en vertellen van hun duurzame verhaal. Ook probeer ik met het delen van mijn eigen ervaringen als duurzame ondernemen anderen te enthousiasmeren om groene stappen te zetten én daarover te vertellen.

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Het is écht een cliché, maar daar zit niet voor niets vaak een kern van waarheid in. Bij mij begon duurzaamheid echt een rol te spelen na de geboorte van mijn dochter. Ik ging meer nadenken over hoe we de wereld achterlaten voor volgende generaties. Dat was voor mij een schokkende eye-opener.

Natuurlijk wist ik dat de temperaturen stijgen, dat we last hebben van plastic afval en andere vervuiling, dat de amazone met een rotgang wordt gekapt en dat er immens veel dieren- en mensenleed is. Maar dat zag ik niet vanachter mijn oogkleppen.

Ik ben me toen steeds meer gaan verdiepen in ‘duurzaamheid’ en kwam tot de conclusie dat we de wereld en alles wat daarop leeft echt in hoog tempo aan het vernielen zijn. Dat was het moment dat ik concludeerde dat ik iets moest doen.

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

Ik vind dat we thuis onze verantwoordelijkheid moeten nemen als het bijvoorbeeld gaat om minder vlees eten (of beter: geen), de trein pakken in plaats van het vliegtuig en je huis isoleren. Voor ondernemen geldt hetzelfde: voor mij is dat geen keuze, maar een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen. 

Duurzaam ondernemen is ook niet iets voor ‘erbij’, het is all the way gaan. Niet alleen een duurzaam product op de markt zetten, maar ook je klantrelaties en communicatie verduurzamen. Net als je hosting, zakelijke reizen en kantoor. 

Zelf doe ik dat ook. Ik maak bijvoorbeeld zelf duurzame visitekaartjes met oud papier en een stempelkussen, heb een Fairphone, laat mijn website draaien op een groene hosting, gebruik een duurzaam lettertype, zit bij een duurzame bank en maak een duurzaam kerstgeschenk voor mijn klanten.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Een van de hardnekkige vooroordelen is dat je geen geld mag verdienen aan duurzaamheid. Volgens mij mag en kan dat prima – dat laten wij ook zien. Toch is geld voor mij echt een middel, geen doel. Ik ben dus niet gaan ondernemen om rijk te worden, maar om meer vrijheid te ervaren. Ik kan doen (en laten) wat ik wil, alles zelf uitzoeken en ontdekken. 

Daarmee verdien ik genoeg om een leuk leven te hebben en te kunnen doen wat ik wil. Verder wil ik wel genoeg opzij kunnen zetten, zodat ik me niet tot mijn zeventigste kapot hoef te werken. Mijn droom is om over -zeg- twintig jaar zelfvoorzienend op een boerderij (of in een tiny house) te wonen en nog te werken omdat ik het leuk vind, niet omdat ik het nodig heb.

Ondernemen is trouwens wel hard werken. Op papier werk ik geen veertig uur per week, maar ik ben wel ‘s avonds en in het weekend veel bezig met mijn onderneming. Literatuur lezen, nadenken over opdrachten, documentaires kijken, duurzaamheid en verantwoord ondernemen houden mij echt 24/7 bezig. Of dat gezond is weet ik niet, maar ik noem het maar gewoon ‘hart voor de zaak’.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Ik werk uitsluitend voor bedrijven, meestal ‘kleine ondernemers’ (zzp en mkb). Al vind ik klein niet terecht, het zijn meer ‘grote kleine ondernemers’. Ik werk niet met en voor bedrijven die niet serieus werk maken van duurzaamheid of die zich schuldig maken aan greenwashing. Oh, en bedrijven die met hun verdienmodellen overconsumptie in de hand werken, daar houd ik ook niet zo van. 

Verder hanteer ik verschillende verdienmodellen. Ik heb een aantal vaste klanten waarvoor ik maandelijks mijn diensten inzet. Ook geef ik zo nu en dan cursussen en workshops, al wil ik daar wel serieuzer werk van gaan maken. Iets minder uurtje-factuurtje, en meer training en begeleiding.

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Ik probeer niet alleen verantwoord te ondernemen, maar ook verantwoord met mijn financiën om te gaan. Ik vermijd daarom pensioenfondsen of banken die investeren in bijvoorbeeld wapenhandel en koop geen aandelen van een niet-zo-duurzaam bedrijf. 

Ik heb daarom bewust gekozen voor ASN Bank. Daar heb ik ook een duurzaam aandelenpotje, waarmee ik wat probeer te sparen. Verder zet ik elke maand geld opzij in een pensioenpot via Brightspace. Zij beleggen namelijk in duurzame fondsen. Ook ben ik lid van SharePeople, een sociaal vangnet voor als je arbeidsongeschikt raakt. Wat mij daarbij aanspreekt, is dat je andere ondernemers helpt. Dat sociale aspect vind ik ook een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen.

Ik zet dus geld opzij voor later, maar probeer ook nú bewust om te gaan met geld. Geen onzin kopen, niet elk jaar de nieuwste smartphone. Zo spaar ik het milieu én mijn portemonnee, en dat scheelt straks.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Op de eerste plaats ben ik trots op mezelf – of klinkt dat heel egocentrisch? Ik heb drie jaar geleden besloten ontslag te nemen en mijn hart te volgen. Ik zat totaal niet op mijn plek in de organisatie waar ik toen werkte en zat echt tegen een burn-out aan. Ik heb toen ontslag genomen en de sprong in het onbekende, diepe gat van het ondernemerschap gewaagd. 

Drie jaar later heb ik daar nog geen seconde spijt van gehad! Toffe klanten, mooie ervaringen, gave projecten en leuke experimenten, maar ook mislukte plannen. En ik kan ervan rondkomen, niet onbelangrijk. Het zijn allemaal dingen waar ik heel trots op ben. Dat maakt het ondernemerschap voor mij zo leuk: je bent vrij om zelf te proberen en ontdekken wat jou ligt en wat je leuk vindt. En als iets dan slaagt, dan geeft mij dat een ultiem gevoel van trots.

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

Tot nu toe werk ik eigenlijk vooral één-op-één met en voor klanten, of het nu gaat om websites maken, blogs schrijven of interviews afnemen. Super tof, maar het is allemaal relatief arbeidsintensief, terwijl mijn impact relatief beperkt blijft. 

Bovendien mis ik mijn ‘onderwijsachtergrond’. Ik heb zes jaar voor de klas gestaan op het HBO en doe dat nu ook nog af en toe, met veel plezier. Ik vind het leuk om mensen iets te leren en wil mijn ervaring daarmee ook graag inzetten binnen mijn eigen bedrijf.

Daarom werk ik op dit moment aan een programma waarbij ik ondernemers leer en begeleid bij het ontdekken, uitwerken en vertellen van hun duurzame verhaal. Ik wil ze daarbij gaan helpen, fysiek en online. Zo kan ik ook mijn ervaring als docent blijven inzetten én meer impact maken omdat ik ondernemers op weg help in plaats van hun werk ‘overneem’. Achter de schermen ben ik daar nu druk mee bezig, en ik hoop alles begin volgend jaar live te hebben. Een nieuw, spannend project waar ik ontzettend naar uitkijk!

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

In Tilburg, de leukste stad onder de rivieren. Maar dat ligt misschien niet echt om te hoek. Gelukkig is op voorstraks.nl (van) alles over mij te vinden. Daar plaats ik ook al mijn artikelen over duurzaam ondernemen en communiceren. Verder ben ik vooral actief op LinkedIn, dus voeg me vooral toe :-). 

Fotografie: Michael Doove

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven