Duurzaam ondernemen #1: Zo doet Roos van der Meijden het (Pre-Owned by Roos)

7
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. Dit is de eerste échte aflevering, met Roos van der Meijden als gast, beter bekend als Pre-Owned by Roos.

1 – Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Roos van der Meijden, de eigenaresse van Pre-Owned by Roos. Met mijn bedrijf verkoop ik tweedehands kleding voor dames en heren. Daarnaast ben ik duurzame opruimcoach voor jouw kledingkast. 

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Mijn hele leven geniet ik al ontzettend van de natuur. Maar de eerste aanraking met duurzaamheid was tijdens mijn studie Fashion & Textile technologies. Toen ik mijn studie volgde kwam ik steeds meer achter de negatieve impact die de mode-industrie heeft. Het ging me zo erg tegenstaan, dat ik zelfs begon te twijfelen of ik ooit wel in deze branche wilde gaan werken.

Gelukkig werd er tijdens mijn opleiding ook erg gezocht naar duurzame initiatieven, zoals natuurlijke verfmaterialen, energiebesparende winkelpanden en het ontwikkelen van duurzame stoffen. Al snel ontdekte ik dat mijn interesse vooral lag in het hergebruiken van materialen. Hier kreeg ik ontzettend veel energie van.

Tijdens deze studie ontmoette ik ook een heel goede vriendin van mij, die in een tweedehands kledingwinkel werkte. Dat wekte mijn interesse: zij zag er altijd top uit én liet zien dat het suffige taboe van tweedehands kleding onterecht was.

Ontspullen

Het échte omkeerpunt was de verhuizing van mijn ouders. Zij woonden al 30 jaar in huis met veel opslagruimte. En je weet wat ze zeggen: hoe meer ruimte, hoe meer rommel je bewaart. Ik had in november 2018 een fietsongeluk, waardoor ik bij hen thuis was voor mijn revalidatie. Toen ik daarvan wat was opgekrabbeld ging ik helpen opruimen, uitzoeken etc.

Ik kwam erachter dat de spullen die mijn ouders niet mee wilden nemen naar het nieuwe huis, zeker te goed waren om naar de stort te brengen. Daarom nam ik de taak op me om foto’s te maken van de items en ze online te plaatsen. Sommige dingen gaven we gratis weg, andere verkochten we. Het was echt magisch om te zien hoe blij de meesten waren met de spullen die zij ophaalde.

Dit heeft mijn ogen echt geopend dat iets meer moeite doen om duurzaam om te gaan met spullen, mij heel veel energie en vreugde oplevert.

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

Duurzaam ondernemen betekent voor mij vooral dat ik nadenk over de impact van elke stap die ik neem. Natuurlijk door tweedehands kleding te verkopen, maar ook als items niet verkocht worden, gaan ze naar een goed doel zoals de kledingbank. Daarnaast is mijn hele garage winkel gemaakt van hergebruikte materialen en verpak ik de items in dozen of zakken die ik van vrienden heb gekregen die wel online bestellen.

Het is ook voor iedereen die in de buurt woont mogelijk om kleding bij mij op te halen zodat er geen verzenduitstoot ontstaat. Woont iemand toch verder weg? Dan verstuur ik het liefste met Homerr, een duurzame verzendmethode en breng ik de pakketten eigenlijk altijd lopend of op de fiets weg. 

Daarnaast focus ik me als opruimcoach ook vooral op het duurzame aspect. Welke materialen hangen in jouw kledingkast? Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen impulsaankopen doet (want dat zijn uiteindelijk vaak miskopen).

Het is bijvoorbeeld ook heel belangrijk om zoveel mogelijk combinaties te maken met de kleding die je al hebt om een duurzame kledingkast te realiseren. De kleding die jij niet meer in jouw kledingkast wilt, neem ik graag voor je mee. Zo ben jij van jouw rommel af en kan ik er iemand anders heel blij mee maken.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Op dit moment keer ik mezelf nog geen loon uit en gebruik ik de omzet van mijn bedrijf als investeringen voor verdere stappen. Ik vind het heel erg belangrijk om te doen waar ik gelukkig van word en daar uiteindelijk van te kunnen leven, maar dat betekent ook dat ik nu goede investeringen wil doen.

De duurzaamheid is verweven in mijn money mindset doordat ik alles investeer in een enorm duurzame missie., namelijk dat textiel in de toekomst geen afval meer hoeft te zijn.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Met Pre-Owned by Roos verkoop ik kleding aan particulieren, dus het businessmodel dat daarbij hoort is B2C verkoop. Business to customer.

Ik heb heel lang gestruggeld met het wel of niet nemen van een webshop. Online shoppen is iets wat ik zelf vanwege de onduurzaamheid niet meer doe. Redenen hiervoor zijn de uitstoot van het verzenden, het overtollig plastic verbruik, en het feit dat wanneer je iets niet past en dat terugstuurt, de kleding 9 van de 10 keer op de brandstapel belandt.

Maar na goed onderzoek en het ontdekken van Homerr, ben ik nu toch aan de slag gegaan om een webshop op te zetten. Immers ben ik er zelf bij hoe duurzaam het proces verloopt. Dus dat is ook zeker de focus van mijn webshop. Door heel goede informatie over het item, wastips erbij te geven en combinatiemogelijkheden, hoop ik dat de klanten daar ook nog wat aan hebben qua duurzaamheid. 

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Ik ben van plan om binnenkort over te stappen naar de duurzamere bank ASN. En ook mijn pensioenfonds wil ik zeker afsluiten bij een instantie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Maar ik focus me er vooral op om de dagelijkse dingen zo duurzaam mogelijk te houden. Voor mijn bedrijf werk ik graag samen met bedrijven die duurzaamheid ook heel belangrijk is, en deze onderhoud ik dan ook graag.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Ik ben ontzettend trots dat ik sinds november fulltime onderneem, ondanks gebrek aan inkomen. Maar ik heb er het vertrouwen in dat de wereld dit nodig heeft, dus daar zet ik me graag 100% voor in.

In maart gaf ik voor het eerst een online Instagram 5-daagse: “een duurzame kledingkast, hoe dan?” dat was voor mij echt wel even een drempel. Elke dag kwamen er twee video’s online en ik vond het ontzettend spannend om mezelf te filmen. Maar de reacties waren zó ontzettend leuk. Ik had het doel qua aantal deelnemers gehaald en er ontzettend van genoten. Daar ben ik ook heel erg trots op.

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

De Pre-Owned by Roos webshop. Er staan nu al wat items online maar ik ben nog helemaal bezig met de vormgeving en alles finetunen. Het lijkt me zo tof om een webshop te runnen naast mijn fysieke locatie. En de tweede ronde van “een duurzame kledingkast, hoe dan?” daar kijk ik ook wel heel erg naar uit.

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

Het meeste actief ben ik op mijn Instagram. Hier deel ik tips over het duurzame leven, mijn reis in het ondernemerschap, en laat ik zien welke kleding ik verkoop. Daarnaast is alles over mij, mijn aanbod en de webshop te vinden op mijn website.

Fotografie: Roos van der Meijden

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven