Duurzaam ondernemen #0: Zo doe ik het

6
minuten

Duurzaam ondernemen en daarmee de wereld een beetje mooier maken: hoe doe je dat? In deze serie interview ik maandelijks verschillende ondernemers die op hun manier duurzame en bewuste keuzes maken in hun bedrijf. In deze eerste pilot-aflevering interview ik mezelf!

1 – Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Charlotte Bax, 30 jaar en ik woon met mijn vriend Paul in Hengelo. Ik ben eigenaar van eco-blog CherryCharlie.nl en daarnaast zet ik mijn blog- en webdesignskills in voor andere duurzame ondernemers. Ook wil ik zoveel mogelijk andere ondernemers inspireren om bewust en duurzaam te ondernemen.

2 – Wanneer begon duurzaamheid belangrijk te worden in jouw leven?

Ik kom uit een heel gemiddeld Christelijk gezin waar normen en waarden als “geen afval op straat gooien” en “respect voor de natuur” heel normaal waren. Verder deden we niet per se bewust iets aan duurzaamheid.

Pas rond 2016, 2017 is het echt een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Ik woonde een lezing bij van Prof. Dr. Van Der Steenhoven over klimaatverandering, en dat kwam best wel hard aan. Vlak daarna las ik het boek “De Verborgen Impact” van Babette Porcelijn en rekende ik mijn eigen milieu-impact uit. Door haar ontzettend praktische insteek kreeg ik echt het gevoel dat ik zelf heel bewust en doelgericht mijn leven kon gaan verduurzamen. The rest is history!

3 – Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou en hoe pak jij het aan?

Duurzaam ondernemen betekent voor mij dat ik in mijn bedrijf dezelfde waarden aanhoud als in mijn privéleven. Bij zoveel mogelijk dingen vraag ik mezelf af: is dit duurzaam? Kan het beter op het gebied van uitstoot, vervuiling, mensenrechten, biodiversiteit?

Als kleine online ondernemer met alleen een laptopje aan de keukentafel heb ik vanzelfsprekend een kleinere voetafdruk dan een groter bedrijf met een kantoorpand. Maar dat betekent niet dat ik zomaar alles doe zonder na te denken over het effect daarvan.

Zo heb ik bewust gekozen voor groene webhosting (met behulp van deze blogpost van Zaailingen) en heb ik een refurbished laptop en telefoon, waar ik zuinig mee omga. Thuis, waar ik het meeste werk, hebben we groene energie. Ik spreek veel af via videochat, omdat dat reizen scheelt. Spreek ik toch met iemand in real life af, dan pak ik het liefst de fiets of de trein, en geef ik de voorkeur aan een vega(n) friendly café.

4 – Hoeveel verdien je en hoe is duurzaamheid met jouw money mindset verweven?

Ik ben gaan ondernemen omdat dat qua autisme en mental health de beste keuze voor mij was. Ik heb na mijn studie een burnout gehad, en na twee jaar als uitzendkracht en in loondienst, zat ik opnieuw heel dicht op het randje van een burnout. In mijn eigen tempo een bedrijf kunnen opbouwen is dus heel belangrijk voor mij.

Ik werk op dit moment geen 40 uur in de week, en kan mezelf ook nog geen leefbaar maandsalaris uitkeren. Gelukkig verdient Paul genoeg om ons tweeën te onderhouden, wat een heel fijn vangnet is. Zo kan ik mijn mentale gezondheid voorop stellen, en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Dat betekent trouwens niet dat ik geen ambities heb. Door de serie “Zij verdient een ton” van Vrije Meid lijkt dit me een ontzettend cool langetermijndoel. Stel je eens voor wat voor mooie dingen ik kan doen met een ton per jaar: hoeveel ik duurzaam kan beleggen en hoeveel ik kan schenken aan goede doelen die zich inzetten voor de natuur.

5 – Wat voor verdienmodellen gebruik je? En zijn er verdienmodellen waar je vanwege duurzaamheidsoverwegingen geen gebruik van maakt?

Ik heb verschillende inkomstenstromen: Met CherryCharlie.nl verdien ik voornamelijk door affiliate links, advertorials en lezersgiften via Petje Af. Wel ben ik heel selectief in de merken waarmee ik samenwerk en waar ik affiliate voor ben. Daarnaast heb ik nog wat Google Ads banners op mijn blog, maar daar wil ik van af.

Daarnaast heb ik mijn eigen duurzame rubriek in Roots natuurmagazine zet ik mijn blog- en webdesignskills in voor anderen, in de vorm van uurtje-factuurtje klussen, 1 op 1 begeleiding en inspirerende workshops.

Iets waar ik me verre van wil houden zijn dropshipping en andere verdienmodellen die overconsumptie en overproductie stimuleren. Veel dropshippers werken met goedkope Chinese leveranciers en hebben geen aandacht voor de milieu-impact van wat er allemaal geproduceerd wordt. Het gaat alleen maar om de winst. Zoiets past simpelweg niet bij mijn wereldbeeld.

6 – Hoe bouw je op een duurzame manier aan je zekerheid voor later?

Natuurlijk ga ik ervan uit dat ik net als iedere Nederlander AOW krijg wanneer ik oud en bejaard ben 😉 Maar daarnaast is het ook zeker fijn en verstandig om zelf een potje op te bouwen.

Ik beleg in een aantal duurzame fondsen van Triodos. Misschien belastingtechnisch niet de meest voordelige manier om pensioen op te bouwen, maar het geeft me wel een ontzettend fijn gevoel dat mijn geld wordt ingezet om duurzame doelen te realiseren en groene startups op weg te helpen. Dat is me meer waard dan zo snel mogelijk een enorm vermogen opbouwen.

7 – Wat heb je allemaal bereikt? Waar ben je trots op?

Nog niet zo heel veel, ik onderneem pas sinds maart 2020. Maar CherryCharlie.nl bestaat al veel langer, en daarmee heb ik vorig jaar de 10.000 unieke bezoekers aangetikt. Vergeleken met andere influencers misschien niet enorm, maar voor mij wel een enorme mijlpaal: dat zijn namelijk 10.000 echte mensen die ik mag inspireren om een beetje groener te leven.

Daarnaast heb ik me een paar maanden geleden ingeschreven bij De Nieuwe Gevers, waar ik mij webdesignerskills af en toe voor vrijwilligerswerk inzet. Daar is een ontzettend toffe samenwerking met stichting Possibilize uit gerold. Zij maken kunst en cultuur toegankelijk voor mensen met een beperking, op alle mogelijke manieren die je kunt verzinnen. Een match made in heaven! 🙂

8 – Wat voor tofs heb je in de pipeline zitten?

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een boek – of, nouja, ik doe een poging. Is wel even andere koek dan het schrijven van blogs! Ook ben ik druk bezig met het bouwen van een toffe leeromgeving hier en wil ik duurzaam ondernemen meer centraal stellen.

Daarnaast is het mijn droom om een duurzame parttime digital nomad te worden. Wandelen, trektochten maken en af en toe me even terugtrekken op een plekje in de natuur zijn belangrijk voor me. Duurzaam met de trein binnen Europa reizen is in mijn ogen prima te combineren met mijn locatie-onafhankelijke werk. Dus daar gaan jullie de komende jaren sowieso meer over horen!

9 – Waar kunnen mensen jou vinden?

Haha, hier natuurlijk!

Foto’s gemaakt door Orkarin Fotografie.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven