Duurzamer online: zo doe je dat

6
minuten

Duurzaam ondernemen is, net als duurzaam leven, belangrijk om een leefbare aarde door te geven aan de generaties na ons. Zo kunnen zij ook nog genieten van de natuur, gebruik maken van de resources van moeder aarde en leven in een veilig klimaat. Ook online kun je bewuste keuzes maken. Ik help je een eindje op weg naar duurzamer online werken!

Een duurzame website

🌱 1 – Duurzame hosting

Je hosting is je basis en maakt ontzettend veel uit voor duurzamer online ondernemen. Kies voor een host die gebruik maakt van servers op groene energie. Dit scheelt al zoveel!

Ook kun je kijken naar een lokale host, en geen megagrote jongen. Zo zijn er in Nederland een aantal windmolenparken waarvan alle energie naar datacenters van bijvoorbeeld Microsoft gaat. Dat is dus een Amerikaanse multinational die ónze groene energie even komt opslurpen. Wordt in Nederland opgewekt, profiteert van Nederlands belastingvoordeel, maar wat zien Nederlanders ervoor terug? Niks.

Zelf koop ik al mijn hosting in bij Antagonist. Zij zitten in Enschede (om de hoek!) en zij maken gebruik van servers van Previder uit Hengelo (nog dichterbij!). Daarnaast heb ik afgelopen jaar kennis gemaakt met Mariëtte: met haar bedrijf Xomex ontwerpt zij ook websites, en zij heeft eigen servers die op groene energie draaien.

🌱 2 – Minimalistische website

Hoe minimalistischer je website, hoe minder data er heen en weer verstuurd wordt om hem te laden in je browser. En dat kost natuurlijk weer minder energie 🙂

Daarnaast helpt het om illustraties en iconen te gebruiken in plaats van overal foto’s, en te kiezen voor standaard lettertypes in plaats van custom lettertypes te uploaden die iedere keer moeten worden meegestuurd en opgeslagen.

🌱 3 – Deel waarde, geen “meuk”

Blog je omdat je vindt dat het moet? Omdat je erbij wilt horen? FOMO? Dan zou ik zeggen: stop met bloggen.

Soms word ik echt een beetje verdrietig van de hoeveelheid lege opvulling en soms regelrechte rotzooi die online wordt gezet en dan voor eeuwig energie en grondstoffen vraagt, puur door te bestaan.

(Kattenfilmpjes zijn tot daar aan toe – je kunt beargumenteren dat die goed zijn voor je mentale gezondheid, vooral in coronatijd – maar al die haat, al die clickbait, al dat nepnieuws, en toen ik nog beautyblogde al die bloggers die maandelijks hun Action of Kruidvat haul online gooiden, of welke producten ze hebben opgemaakt (gebeurt dat nog steeds?)… Voegt dat nou echt iets toe?

Als je blogt, schrijf dan om mensen te inspireren en te informeren. Schrijf omdat je ze oprecht wilt helpen, omdat je ze ergens kritisch over wilt laten nadenken, omdat je iets waardevols wilt toevoegen.

Blog bewust, en als je even geen inspiratie hebt: blog dan even niet.

🌱 4 – Doe af en toe een content audit

Wanneer je al wat langere tijd blogt, kan het voorkomen dat je huidige koers en niche afwijken van toen je bent begonnen. Al was het alleen maar omdat jij als persoon ook groeit en kennis opdoet. Doe eens in het jaar een content audit waar je al je blogposts even langsloopt en verwijdert wat écht niet meer in jouw straatje past.

Duurzaam online gedrag

🌱 5 – Maak af en toe je inbox leeg

Iedere verstuurde en opgeslagen email kost ruimte op een server, en daarmee energie en grondstoffen. Natuurlijk moet je sommige emails bewaren voor je administratie, maar andere kun je gewoon weggooien. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nieuwsbrieven uit 2013 in mijn inbox heb zitten… Zo nutteloos. Tijd voor een opschoonbeurt!

🌱 6 – Verwijder overbodige social media accounts

Wees eens eerlijk: hoeveel social media accounts gebruik je nu écht? Welke heb je alleen maar omdat het “moet” of “hoort”? Heb je daadwerkelijk plannen om meer te leren over die inactieve kanalen en er energie in te steken om ze voor je marketing te gebruiken, of is het gewoon niet jouw soort social media? Verwijder die account dan lekker!

Zo heb ik al jaaaren geleden mijn Twitter-account opgezegd. Ik heb gewoon niks met dat medium. Voor CT&M gebruik ik alleen Instagram en LinkedIn. Voor CherryCharlie gebruik ik op dit moment Facebook, Instagram en Pinterest – maar ik begin ernaar te neigen om de Facebookpagina te verwijderen. Hij voegt namelijk niet écht wat toe.

🌱 7 – Gebruik 1 scherm tegelijk

Schermtijd kost energie. Zonde als je energie verspilt aan een scherm waar je toch niet naar kijkt. Leg je mobiel dus weg als je tv kijkt. Of zet de tv uit als je op je laptop aan het werken bent.

(Guilty as charged – hier moet ik zelf echt aan gaan werken! 🙈)

🌱 8 – Kies vaker voor offline

Soms lijkt het alsof wel allemaal 24/7 aan onze schermen zijn gekluisterd. Als we ons vervelen, pakken we onze mobiel en beginnen we doelloos te scrollen. Als we een vrije middag hebben, brengen we die vaak gamend door.

Leg je mobiel eens bewust weg en pak een boek, ga wandelen, of doe iets creatiefs. Ga vooral even offline in plaats van standaard je toevlucht te nemen tot een of ander scherm. Duurzamer online betekent vooral minder online zijn!

🌱 9 – Stop met random scrollen

De ultieme manier om energie te verspillen zonder er een seconde bij na te denken: random vervelingsscrollen op social media, 9gag, of een dergelijke website. Word je er bewust van, en zoek een vervangende gewoonte. Mensen kijken op het station, of lezen op de bank.

🌱 10 – Verwijder nutteloze apps

Helaas kun je niet alle apps op je telefoon verwijderen, maar doe eens een opschoonrondje. Welke apps voegen helemaal niks van waarde toe aan jouw leven? Welke apps leiden je af en zorgen ervoor dat je langer en vaker aan je telefoon gekluisterd bent dan je lief is? Verwijder ze.

🌱 11 – Gebruik de spaarstand

Heeft jouw telefoon een energiebesparingsfunctie? Maak er gebruik van! Veel apps blijven op de achtergrond doordraaien zonder dat je er erg in hebt. Veel apps kunnen dat ook prima alleen doen wanneer je de app daadwerkelijk opent. Scheelt in batterijverbruik!

🌱 12 – Niet alles hoeft in de cloud

Ja, een backup is fijn en in veel gevallen nuttig. En voor gezamenlijke projecten is de cloud ook een geweldige oplossing. Maar is het echt nodig om álles in de cloud te zetten? Iedere keer als je zo’n bestand nodig hebt of er in bezig gaat, worden er gegevens heen en weer verstuurd.

Vaak kun je ook prima toe met offline werken en af en toe een backup op een harde schijf. Die plug je dan alleen in wanneer je hem nodig hebt.

Wil jij zelf de CO2-uitstoot van jouw website doormeten? Wil je weten hoe je de verbeterpunten spot, en hoe je die kunt aanpakken? Schrijf je dan in voor mijn online cursus “Verduurzaam je eigen website”.

Scroll naar boven