Een website is als een huis: De basis uitgelegd voor dummies

2
minuten

Bij een website komen een hoop moeilijke woorden kijken: domein, hosting, CMS, en nog want andere kleine dingetjes. Maar wat is nou wat, en hoe houd je het uit elkaar? Ik leg het vaak uit met de volgende vergelijking: een website is als een huis.

Een huis bestaat uit een stuk grond, een adres en één of meer gebouwen. Laten we bij de basis beginnen.

Je domein is je adres. In mijn geval is dat charlottestekstenmedia.nl. Vul je dat in in de URL balk van je browser, dan ga je naar dat adres. Het is belangrijk om een adres te hebben, want anders weet je niet waar je heen gaat.

Op dat adres heb je een stukje land. De hosting. De grond waar je je huis / website op gaat bouwen. Dit stukje grond kan groter of kleiner zijn (schijfruimte).

En je huis, dat is natuurlijk de website zelf. Met een mooie gevel (homepage) en verschillende kamers (pagina’s). Een huis kan op verschillende manieren gebouwd zijn, bijvoorbeeld met hout of met steen. Voor een website kun je uit verschillende CMS’en kiezen om te bouwen.

Verder kun je op jouw stukje grond andere dingen kwijt, bijvoorbeeld een brievenbus (email). Of een schuur (dataopslag). Data-opslag is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Maar dan op je eigen stukje grond!

Zie je het allemaal voor je? Mooi! Zo simpel is het.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven