Iets wat regelmatig terugkomt bij het bouwen van websites, (social media) marketing en zo ongeveer iedere online ondernemerscursus is het toevoegen van testimonials aan je website. Maar hoe kom je – zeker als je net begint – aan testimonials en hoe plaats je ze slim op je website? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Waarom zou je testimonials willen?
Eerst even die open deur: Waarom zijn testimonials zo belangrijk? Omdat ze voor social proof zorgen. Je kunt zelf wel zeggen hoe goed je bent – “Wij van WC Eend adviseren WC Eend” – maar dat kan iedereen zeggen. Het is tien keer zo waardevol als iemand anders over jou zegt dat je goed bent!
Zo vraag je om een testimonial
Het is dus belangrijk om na iedere klus / opdracht / verkoop om een testimonial te vragen. De meeste mensen zijn happy om dat voor je te doen!
Het handigst is om ze niet compleet blanco in het diepe te gooien, dat levert meestal niet de meest inspirerende of voor jou nuttige reviews op. Stel de vraag op zo’n manier dat je de vorm al een beetje stuurt. Dit bijvoorbeeld:
“Zou je een testimonial kunnen achterlaten op mijn Google Business profiel? [Voeg link in]. Ik zou het leuk vinden als je kunt vertellen waarvoor je bij mij aanklopte, wat ik voor je gedaan heb, en hoe je dat hebt ervaren.”
Natuurlijk hoeft dat niet per se Google Business te zijn hè. Heb je een webshop, dan kun je mensen ook direct bij het product een review laten schijven. Goede webshopplugins hebben daar wel een systeem voor. En bij WooCommerce kun je ook aangeven dat alleen mensen die daadwerkelijk het product hebben gekocht een review kunnen achterlaten.
Andere opties zijn je Facebook bedrijfspagina of LinkedIn. Op LinkedIn kun je ook je vaardigheden laten onderschrijven, handig als je veel 1 op 1 klussen doet.
Zo kom je aan testimonials vóór je eerste verkoop
Start je pas net met je business, heb je nog niks verkocht? Ook dan kun je aan testimonials komen. Zoek bijvoorbeeld 3-5 mensen die proefkonijn willen zijn, gratis of voor gereduceerd tarief. In ruil voor een review. Ook leer je er zelf heel veel van: Wat werkt wel en niet? Wat moet je nog aanpassen of stroomlijnen?
Of geef een bepaalde cursus, workshop of masterclass – hoe je het ook maar wilt noemen – eerst een keer live als gratis webinar en vraag daarna om reviews. Dit kan gewoon openbaar, maar ook heel goed binnen een besloten netwerk.
Persoonlijk vragen of geautomatiseerd?
Wanneer je niet zoveel klanten hebt, vooral maatwerk levert en persoonlijk contact heb tijdens je opdracht, dan kun je prima tijdens je laatste videomeeting of in een persoonlijk mailtje na oplevering vragen om een testimonial.
Heb je veel klanten (bijvoorbeeld een webshop), dan kun je beter een geautomatiseerd systeem inregelen. Verkoop je vooral eenvoudige producten, dan kun je prima 1 of 2 weken na de koop een geautomatiseerd mailtje sturen. Dat kan heel makkelijk (en gratis) door WooCommerce te koppelen met Mailerlite.
Verkoop je diensten of cursussen via een geautomatiseerde funnel, dan kun je ook een “aftercare” funnel inrichten. Bijvoorbeeld om iemand door de cursus heen te begeleiden met reminders (in module X ga je dit en dit en dat leren) en dan op het eind vragen om een review. Zo komt het niet uit de lucht vallen, maar komt het vanuit een heel natuurlijke flow.
Waar plaats je testimonials?
Mijn favoriete manier is om testimonials heel gericht op strategische plekken op een website te zetten. Dit zijn altijd goede plekken:
Testimonials op productpagina’s die kunnen daar doorgaans door de koper zelf worden geplaatst. Maar op die andere pagina’s niet. Daar kun je dus heel gericht kiezen hoeveel en vooral ook welke testimonials je laat zien. No shame in cherry picking hierzo!
Vormgeving
Natuurlijk is het belangrijk dat testimonials er ook daadwerkelijk als zodanig uitzien. Hier zijn verschillende plugins voor, maar misschien heb je die niet eens nodig!
Heb je Kadence Blocks als blokkendoos gebruikt voor het bouwen van jouw website, dan zit daar een prachtig testimonialblok in, waar je zo ongeveer iedere setting aan of uit kunt zetten, en ontzettend veel controle hebt over de kleuren en het design. Bijvoorbeeld met of zonder titel, sterbeoordeling, icoon, foto, naam en functie van de klant, you name it.
Ook Spectra heeft zo’n soort blok, maar dan wat minimalistischer, en WooCommerce heeft blokken waarmee je productreviews op willekeurige andere plekken op je website kunt zetten. Keuze te over!