Hoe groen is groene webhosting?

5
minuten

Wanneer je tegenwoordig je webhosting checkt met de toolie van The Green Web Foundation, is de kans groot dat daar heel fijn “groen” uitkomt als resultaat. Maar wanneer noemen we hosting groen? En hoe groen is groene webhosting eigenlijk? In dit artikel probeer ik daar wat duidelijkheid over te geven.

Groene versus grijze energie

Dat “groen” slaat vooral op de energie die wordt gebruikt door de servers: groene energie (zon, wind, water) of grijze energie (fossiel, bah). Maar zelfs hier kun je onderscheid maken in verschillende gradaties van groen.

Van meest tot minst groen:

✅ Zelf opwekken

Dit is het meest duurzaam. Zelf hernieuwbare energie opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen op je datacenter, of het bouwen van een heel windmolenpark. Zo neem je zelf je verantwoordelijkheid als hostingpartij.

Hier moet ik wel een ethische kanttekening bij plaatsen: Er zijn grote partijen (denk aan Microsoft, Facebook, etc) die graag datacenters en windmolenparken bouwen in landen met gunstige subsidieregelingen hiervoor, zoals bijvoorbeeld Nederland. Zo profiteren ze wel van de subsidies, maar hun belasting betalen ze niet hier. En die windmolenparken van hen zijn dus voor hun datacenters, huishoudens krijgen er geen druppel stroom van. En de datacenters zelf zijn soms ook helemaal niet voor data van gebruikers dat dat specifieke land. Soms zelfs van een heel ander werelddeel.

Maar als je een lokale hostingpartij bent en je doelgroep bevindt zich in de buurt (ofwel: een hostingpartij in Nederland met voornamelijk klanten in Nederland, met Nederlandse websites) en je wekt daar zelf de energie voor op, dan zeg ik: lekker bezig!

✅ Investeren in hernieuwbare energie

Het kan ook voorkomen dat je als hostingpartij niet de middelen hebt om zelf in je energiebehoefte te voorzien, of je vindt dat lastig. The next best thing is een webhost die investeert in groene energie, zodat er meer bedrijven in een land komen die groene energie produceren. Zo wordt grijze energie langzaam uit de markt gewerkt. Heuj!

✅ Groene energie afnemen

Ook hartstikke mooi, en waarschijnlijk waar de meesten van ons aan denken bij webhosting op groene energie: een webhost die energie afneemt bij een groene energieleverancier. Hoe groen jouw website dan daadwerkelijk gehost wordt, is heel erg afhankelijk van hoe de energieverdeling is op het landelijke net: welk percentage daarvan is groen, welk percentage is grijs? In Nederland is een deel van de energie die over ons net getransporteerd wordt nog grijs. Maar je stemt met je portemonnee wel voor meer groene energie.

❌ Groene certificaten kopen

Dit is wat we ook wel “sjoemelstroom” noemen. Wat hier gebeurt is dat grijze energie wordt groengewassen door overtollige of overbodige certificaten voor groene energie uit het buitenland op te kopen. Bizar dat dat kan eigenlijk, hè? #politics… Zo kan je hosting groen lijken, maar is hij dat dus stiekem niet.

The Green Web Foundation werkt eraan om daadwerkelijk bewijs voor de groene claims van webhosts in hun database zo transparant mogelijk te maken. Maar hebben ze nog geen linkjes naar duidelijke webpagina’s of documenten voor jouw webhost, dan kun je het beste gewoon jouw webhost mailen met de vraag welke van bovenstaande 4 opties het voor hen is.

Lees ook: Wanneer moet je overstappen op andere hosting?

Stemmen met je portemonnee

Als duurzame ondernemer kun je dus bij je webhosting een mega grote duurzame keuze maken: Niet zomaar de goedkoopste webhost pakken die je kunt vinden (dat vind ik sowieso geen goed idee trouwens, ook qua mogelijkheden en service enzo), maar eventjes iets meer moeite erin steken en kijken of een webhost ook groen is.

Verder kijken dan alleen groene energie

Naast de keuze voor groene energie voor je webhosting, kun je ook nog kijken wat webhosts verder doen om jouw data zo duurzaam mogelijk op te slaan:

Energiegebruik reduceren

De apparatuur in een datacenter verbruikt behoorlijk wat energie. Investeert een aanbieder actief in energiezuinigere apparatuur om het energieverbruik te reduceren? Krijg jij als klant tools aangereikt om jouw datagebruik te reduceren?

E-waste verminderen

Constant investeren in nieuwe apparatuur heeft een enorme ecologische voetafdruk. Een server wordt na gemiddeld 5 jaar afgedankt en is vervolgens e-waste, en e-waste wordt nog erg matig gerecycled. Doorgaans is de voetafdruk van productie van zo’n server groter dan die van het energieverbruik tijdens zijn levensduur. Maar een server is niet per se onbruikbaar na die 5 jaar. Er zijn een hoop toepassingen te verzinnen waarvoor echt niet het nieuwste van het nieuwste nodig is, of het beste van het beste.

Wat doet jouw hostingpartij om de levensduur van zijn apparatuur te verlengen en e-waste te minimaliseren?

Restwarmte hergebruiken

Dit wordt nog veel te weinig gedaan in mijn ogen, terwijl het zo ontzettend logisch is om te doen: de restwarmte die geproduceerd wordt door al die servers hergebruiken! Zo werd de restwarmte van een datacenter van Previder gebruikt in een kantoorflat waar ik een jaar in loondienst heb gewerkt (ja,gewoon in Hengelo!), en LeafCloud hergebruikt hun restwarmte ook, maar dan voor de warmwatervoorziening in woningen. Cool hè? Wat mij betreft wordt dit zo snel mogelijk de norm.

Bomen planten

Na reduceren en hergebruiken kun je gaan denken aan compenseren. Zero milieu-impact is praktisch onmogelijk, dan moet je stoppen met dingen doen, stoppen met bestaan. Het is belangrijk om eerst zoveel mogelijk energiegebruik te reduceren, maar wat noodzakelijk is en je niet verder kunt reduceren, kun je nog wel compenseren.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven