Hoe kun je een preview van je website aan iemand laten zien?

3
minuten

Soms is het fijn om een nog niet gepubliceerde pagina of blogpost aan een ander te laten zien voor feedback. Of soms zelf je hele website. Maar hoe maak je zo’n preview van je website? In dit artikel geef ik je 3 manieren.

1 – Screencapture

Wil je een eenvoudige screenshot maken van een enkele pagina, dan is de Chrome extensie Fireshot een aardige optie. Hiermee kun je een screencapture maken van de hele pagina zonder dat je zelf hoeft te scrollen en meerdere screenshots an elkaar moet plakken. Superhandig!

Klein nadeel is dat dingen zoals animaties en parallax foto’s niet helemaal lekker uit de verf komen, maar in de meeste gevallen is dat geen issue. Wil je een snelle algemene preview naar iemand sturen, dan is dit een slimme oplossing.

Zorg wel dat je het bestandsformaat een beetje binnen de perken houd om onnodige veel data versturen te voorkomen. Ik sla mijn Fireshot bestanden altijd op als JPG en verklein ze naar 1440 of 1280 pixels breed. Nog steeds een prima leesbare en functionele grootte, maar het scheelt een hoop megabytes.

Fireshot Chrome extensie

2 – Functionele preview van een losse pagina

Wil je liever een functionele preview van je pagina naar iemand sturen? Dan is de WordPress plugin Public Post Preview een fijne optie. Hiermee kun je iemand een tijdelijke publieke preview link sturen.

Let op: Deze link is slechts 72 uur geldig, daarna moet je een nieuwe link genereren. De andere persoon moet dus snel die preview bekijken. Een andere optie is om de extra plugin Public Post Preview Configuration te downloaden, hiermee kun je die tijdslimiet aanpassen. Niet helemaal mijn ideale optie – hoe meer plugins, hoe trager je website.

Er zijn ook wel andere preview plugins, maar die worden veel minder goed onderhouden.

Public Post Preview

Public Post Preview Configurator

3 – Functionele preview van een complete website

Waar de vorige opties vooral om losse pagina’s gaan, en geschikt zijn voor websites die al in de lucht zijn, is deze optie meer geschikt voor als je een preview van je ongepubliceerde website wilt delen met iemand anders: een preview account maken.

Voorwaarde is wel dat die website online gebouwd wordt en achter een maintenance splash page schuilt. Je kunt dan heel eenvoudig een subscriber account maken voor degene met wie je de site in progress wilt delen. Die andere persoon kan dan inloggen met dat account en zien wat zich achter de maintenance pagina bevindt.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven