Een introductievideo op je homepage, is dat een goed idee?

4
minuten

Het is natuurlijk gewoon vet, zo’n paginabrede introductievideo bovenaan je homepage, waar dan een transparant menu en eventueel je bedrijfsmotto overheen geplaatst zijn. Modern, aantrekkelijk, pakt direct de aandacht. Maar is het ook een goed idee? Dat ligt er eigenlijk helemaal aan hoe lang en groot die video is.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over een embedded Youtubespeler die je naast een stuk tekst plaatst, en waar mensen zelf op kunnen klikken om hem af te spelen. We hebben het over een paginabrede introductievideo die als een soort header of eerste sfeerbeeld dient. Vaak zonder geluid, speelt automatisch af, en blijft zichzelf herhalen.

In principe hoeft dit geen probleem te zijn, als je er maar voor zorgt dat het bestand niet te groot is! Die bestandsgrootte wordt vooral bepaald door de kwaliteit van je video, de grootte van je video, de lengte, en of je wel/geen geluid hebt.

Mogelijke problemen

Zo’n sfeervolle introductievideo is wél een probleem als je videobestand veel te groot is. Dit zijn dan de belangrijkste problemen waar je tegenaan loopt:

 • Uploadlimiet
  Wanneer je het bestand naar je website wilt uploaden, krijg je de melding dat het te groot is en de uploadlimiet overschrijdt. Ja, kak. Dit kun je meestal oplossen aan de kant van de hosting, of als je niet zo technisch bent, kun je een WordPress plugin als Tuxedo gebruiken.
 • Laadtijd van je pagina
  Wat in mijn ogen veel problematischer is, is dat het de laadtijd van je pagina ENORM vertraagt. Echt no joke. Zie de berekeningen hieronder. Alleen om deze reden is het belangrijk om je video zo klein mogelijk te houden, en dan heb je vanzelf waarschijnlijk al geen last meer van die uploadlimiet.

Zo bereken je de laadtijd van je video

Laten we even een voorbeeldje nemen van een case waar ik laatst mee te maken kreeg. De klant had een ontzettend toffe video, maar die was 57 seconden lang en 74 MB groot. Hoeveel tijd kost het dan om die video te laden?

 • Laten we even uitgaan van een normale 4G-verbinding, dat is 20 mbit per seconde.
 • Je video is in totaal 74 MB x 8 mbit = 592 mbit groot.
 • Dus het laden via een 4G verbinding duurt 592 / 20 = 29,6 seconden.

Dat betekent dat het een halve minuut duurt voordat je pagina geladen is. Wil je dat? NEE. Je bezoeker is waarschijnlijk al weg voordat hij je website heeft bekeken.

Nemen we een video van 10 MB, dan scheelt dat behoorlijk wat:

 • 10 MB x 8 mbit = een video van 80 mbit groot
 • 80 / 20 = 4 seconden

Dat is nog steeds niet hyperextreem instant snel, maar doorgaans wel prima snel genoeg om soepel te laden. Zo jaag je je bezoekers niet weg en heb jij tóch die vette video op je homepage.

Internetsnelheid kan variëren

Afhankelijk van de soort verbinding kan de snelheid variëren. Een vaste internetverbinding ligt in Nederland gemiddeld op zo’n 100-120 mbit per seconde. De video van 74 MB zal ongeveer 5-6 seconden nodig hebben om te laden via zo’n verbinding, en de video van 10 MB minder dan een seconde.

Wij hebben thuis een verbinding van 80 mbit, maar toen ik op de universiteitscampus woonde, hadden we gigabit internet, ofwel 1000 mbit!

Houd er wel rekening mee dat in Nederland het internet uitzonderlijk goed geregeld is. In andere landen kan dat een stuk minder zijn. Wil je met je website een internationaal publiek aanspreken, houd daar dus rekening mee en ga uit van de berekeningen voor 4G als handvat.

Tips voor een introductievideo op je homepage

 • Exporteer geen geluid mee
  Scheelt in je bestandsgrootte, plus geen enkele internetter waardeert automatisch afspelend geluid. Dus doe vooral geen moeite 😉
 • Niet breder dan nodig
  Tot nu toe is de grootste schermgrootte die ik ben tegengekomen in mijn Google Analytics 1920 pixels breed. Pas je video hier dus op aan. *
 • Kwaliteit: Comprimeer je video zoveel mogelijk!
  Een kwaliteit van 90% of soms zelfs van 80% kan nog steeds heel goed zijn.
 • Houd je video zo kort mogelijk
  Het gaat om de eerste indruk, verwacht niet dat mensen die video gaan uitkijken. 10 seconden is ruim zat en je kunt hem altijd loopen.
 • Size matters!
  Last but nog least: Zorg dat je video niet meer dan 10 MB groot is. Liever zelfs kleiner. Dit is namelijk waar het allemaal om draait!

* Okee, je hebt altijd van die mensen (zoals mijn wederhelft) die een dubbelbreed of zelfs driedubbelbreed scherm kopen, maar die zijn zeldzaam, en het browservenster opent doorgaans niet op volledige schermbreedte.

Disclaimer: Met dank aan Paul voor de berekeningen!

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven