Wanneer moet je denken aan overstappen op andere hosting?

4
minuten

Webhosting. Allemaal één pot nat, toch? Het heeft alleen een andere naam en de prijzen verschillen wat. Hmm, niet helemaal. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen in service en kwaliteit. Hoeveel ruimte krijg je bijvoorbeeld? Regelen ze een SSL certificaat voor je, of moet je dat allemaal zelf uitzoeken? Is het groene of grijze hosting?

Soms kan het beter zijn om over te stappen op een andere hostingpartij. En zo’n verhuizing hoeft echt niet zo moeilijk te zijn, zeker als het een WordPress site is. Ik geef je een aantal triggers die je kunnen helpen bepalen of het voor jou nodig is om over te stappen, of dat je gewoon lekker kunt blijven zitten waar je zit.

1 – Van grijs naar groen

Vind je duurzaamheid belangrijk? Check dan of jouw hosting wel op groene energie gebeurt. Zo niet, en vind je dit wel belangrijk? Dan is dit een reden om over te stappen. Of jouw website draait op groene energie kun je makkelijk checken via de Green Web Foundation.

Bonuspunten als je ook nog een host kunt vinden die meer doet dan alleen groene energie, bijvoorbeeld restwarmte van serverparken gebruiken om gebouwen te verwarmen, of een bewuste balans vinden tussen upgraden naar efficiëntere hardware en niet nodeloos goede hardware afschrijven. Mijn host Antagonist doet dat in mijn ogen erg goed.

Zelf plant ik bijvoorbeeld 2 bomen per jaar hosting dat ik voor je mag regelen.

2 – Te weinig opslagruimte en dataverkeer

Soms kan het zijn dat je al ontzettend lang bij dezelfde host zit. Hoeft helemaal geen probleem te zijn, maar pas wel op dat je pakket niet outdated raakt. De mogelijkheden van internet groeien, en ook al is het goed om bewust met die mogelijkheden om te gaan, websites zijn nou eenmaal groter dan 10 of 20 jaar geleden. Het is belangrijk dat je hosting dat kan ondersteunen.

Ik heb bij mijn eerste stappen op webdesigngebied te maken gehad met een proefklant met zúlke schrale hosting dat ik er niet eens op een normale manier een WordPress website van 2 pagina’s op kon runnen. Normaal onderhoud kostte al “zoveel” dataverkeer dat de wekelijkse of maandelijkse limiet werd overschreden en de website regelmatig tijdelijk uit de lucht was. Niet cool.

Er zijn dan twee mogelijkheden: Een groter, duurder pakket, of kijken of je iets anders kunt vinden.

3 – Te weinig voorzieningen

Voordat ik bij Antagonist terechtkwam, heb ik bij verschillende webhosts gezeten (en dan hebben we het over een periode sinds 2008/2009 ongeveer). Allemaal verschillende prijzen, verschillende “achterkanten” en verschillende gradaties van functionaliteiten en service.

Antagonist heeft wat mij betreft het meest intuïtieve en gebruikersvriendelijke dashboard, ook geschikt als je wat minder into al die techniek bent. Nee, deze blogpost is niet gesponsord, ik vind ze gewoon écht heel fijn. Ben niet voor niets reseller 😉

Wat betreft voorzieningen vind ik dit absolute musts voor goede, gebruikersvriendelijke webhosting:

  • Basis SSL certificaat wordt automatisch geregeld, ipv dat je het allemaal zelf moet uitzoeken;
  • Installatron of een vergelijkbare tool om moeiteloos jouw CMS naar keuze te installeren;
  • Webmail en makkelijk zelf emailadressen aanmaken;
  • Duidelijk inzicht in je dataverbruik zodat je niet onverwacht voor een groter pakket moet betalen;
  • Eenvoudig en intuïtief domein- en subdomeinbeheer;
  • Eenvoudig en intuïtief bestandsbeheer.

4 – Te weinig service

Ik noemde het net al even onder punt 3: Service is ook belangrijk. En het ligt er maar net aan hoe technisch je zelf onderlegd bent. Ik heb bijvoorbeeld de boel snel door en een duidelijk handleiding of een handvol instructies voor iets nieuws, daar red ik me wel mee.

Maar ben je niet zo’n techie, dan is het fijn als er iemand is die moet je mee wil kijken of de boel even snel voor je regelt. Dat is dan ook het verschil tussen direct bij Antagonist hosting afnemen of via mij: Antagonist geeft je instructies, ik ben iemand die het voor jou gaat regelen als je dat moeilijk vindt.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven