Weet je nog, vroegâh, toen computers nog supergrote logge dingen waren? Toen Word, Excel en Powerpoint de enige programma’s waren die je gebruikte (okee, en Patience en Mijnenveger)? Toen alleen de echt ultieme nerds de vaardigheden hadden om een website te bouwen, omdat je daarvoor code moest leren? Dat lijkt nu zo ver weg.
Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om vlot een website in elkaar te draaien met dank aan al die supergebruikersvriendelijke software. Maar wil je een écht goede website, niet alleen een website die er aardig uitziet volgens jou, dan heb je meer vaardigheden nodig dan een beetje affiniteit met WordPress, Wix of Joomla.
Loop het rijtje hieronder eens na. Wil je je eigen website bouwen, wees dan eens bloedeerlijk en kijk waar jij jezelf nog kunt verbeteren. Of het is een handige houvast wanneer je op zoek bent naar een webdesigner!
1 – Technisch inzicht
Om te beginnen heb je een stukje technisch inzicht nodig. Je moet bijvoorbeeld weten wat je allemaal moet regelen als randvoorwaarden om een goede website neer te zetten. Een domein vastleggen lukt de meeste mensen nog wel, maar hoe kies je de juiste hosting? En hoe installeer je WordPress?
Daarnaast wil je genoeg technisch inzicht hebben om te begrijpen of je een beetje efficiënt bouwt. Je wilt je klanten namelijk niet wegjagen met een website die retetraag laadt, of een site die niet mobielvriendelijk is.
2 – Veiligheid
Ten tweede heb je een stukje kennis op het gebied van veiligheid nodig. Je moet weten waar een SSL certificaat voor dient (versleuteling van gegevens die via jouw website heen en weer worden gestuurd) en hoe je dat goed installeert als je hostingpartij dat niet standaard doet. (Speaking of which: Als je hostingpartij dat niet doet in deze morderne tijd, dan zou ik heel hard wegrennen en een andere toko zoeken.)
Verder is het belangrijk om een methode te hebben om kwaadwillenden van je website te weren. Je wilt niet dat de comments onder je blog opeens vol spam staan voor porno, crypto of afslankpillen. Of nog erger: Dat iemand je wachtwoord weet te kraken en kan inloggen om jouw site over te nemen en jou buiten te sluiten. Zelf ben ik fan van Wordfence voor die extra veiligheid.
En wanneer je een webshop hebt, moet jouw klant natuurlijk veilig kunnen betalen via een betrouwbaar systeem.
3 – Plugins
Iets waar je misschien niet bij stilstaat, is kennis van plugins, even aannemend dat je voor WordPress kiest. (I mean, ik neem aan dat je geïnteresseerd bent in WordPress als je rondhangt op de blog van een WordPress specialist.)
Wat wil je realiseren op je website? Wat zijn goede, handige, efficiënte plugins om dat te bereiken? Heb je daar überhaupt een hele plugin voor nodig, of is wat je wil ook te realiseren via de instellingen van je hosting, of met een klein regeltje code?
Plugins maken dingen visueel en gebruikersvriendelijk voor jou, maar daar is extra code voor nodig. Dit kan je website trager maken. Soms kan het ook voorkomen dat meerdere plugins dezelfde functionaliteiten hebben, dat je daardoor dingen dubbelop doet op je website, of dat die stukjes code elkaar niet lekker liggen en er daardoor fouten ontstaan.
Kijk, een webshop bouwen zonder WooCommerce of een dergelijke interface is gekkenwerk. Dat moet je gewoon niet willen. Maar een 301 redirect instellen is vaak prima mogelijk via de instellingen van je hosting, en daar hoef je dan geen extra plugin voor te installeren.
4 – Gevoel voor smaak
Okee, hiermee ga ik waarschijnlijk op een hoop teentjes trappen, maar ik ga het toch noemen: Smaak en stijl zijn ook enorm belangrijk. Je wilt je klant niet wegjagen met een poeplelijke website.
Ze zeggen wel eens: “Over smaak valt niet te twisten”, maar dat geloof ik niet. Over smaak valt wel degelijk te twisten. Dat jij iets persoonlijk supermooi vindt, betekent nog niet dat het aansluit bij het karakter van jouw bedrijf, of dat jouw klanten het mooi vinden. Of dat iets prettig leesbaar is.
Het is belangrijk dat jouw zakelijke website er ook daadwerkelijk professioneel uitziet, en past bij het type mensen dat jij wilt aantrekken. Probeer altijd een goede middenweg te vinden tussen jouw persoonlijke smaak en de functie van een bepaalde ontwerpkeuze, wat iets moet bewerkstelligen.
Dat betekent ook dat je een gevoel moet hebben voor wanneer iets genoeg is. Dat je bepaalde functionaliteiten en design opties tot je beschikking hebt, betekent niet dat je ze ook allemaal moet gaan gebruiken. Dan wordt het een kermis.
Als je even bloedeerlijk kijkt naar je eigen smaak en stijl, en je twijfelt of dat wel past bij jouw bedrijf, aanslaat bij jouw klanten, doe jezelf dan een groot plezier en neem een grafisch ontwerper in de arm om op zijn minst een goede huisstijl neer te zetten die je kunt overnemen in al je visuele communicatie.
5 – Logica en hiërarchie
Ook niet onbelangrijk als je een website wilt bouwen, is een gevoel voor structuur, logica en hiërarchie. Hoe zit je website in elkaar? Zijn alle dingen te vinden op een logische plek, waar je ze ook daadwerkelijk verwacht? Denk aan het menu, je privacy policy, de onderverdeling van je blog of webshop in zinvolle categorieën. Je wilt je bezoeker namelijk niet wegjagen met een onduidelijke website waar je op verdwaalt.
Sommige webdesigners hanteren een filosofie dat alles op je website met 1 of 2 klikken te bereiken moet zijn. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Dingen op jouw website moeten op een logische manier vindbaar zijn, met niet meer klikken dan noodzakelijk. Subtiel verschil. Je verlegt hiermee de focus van de hoeveelheid klikken naar een klantreis die logisch aanvoelt.
Stel dat je een redelijk grote website hebt, met een vrij diepe hiërarchie, dan kan het heel rommelig, overwhelming en onoverzichtelijk worden als je alles met 1 of 2 klikken vanaf je homepage bereikbaar wilt maken. Je menu wordt enorm en onoverzichtelijk, je bezoeker krijgt last van keuzestress en weet van gekheid niet waar hij moet klikken.
Laat je het idee van 1-2 klikken varen en focus je op een logische opbouw, leid je je bezoeker op een prettige manier door je website, dan geeft het helemaal niet als iemand meer keren moet klikken om zijn doel te bereiken.
Hier vind je een overzicht van veelvoorkomende gebruiken bij het ontwerpen van een website
6 – Overzicht van mogelijkheden
Last but zeker niet least is het belangrijk om je bewust je zijn van de mogelijkheden die je met je website hebt. Misschien had ik dit zelfs op nummer 1 moeten zetten. Veel ondernemers zien hun website nog heel erg als een visitekaartje of een CV. Vaak moet een potentiële klant extra stappen zetten om contact op te nemen, zoals hun telefoon pakken om te bellen, of een mailprogramma openen om te mailen. Dit is een drempel. Je maakt het hen niet makkelijker om klant te worden, en je maakt het jezelf niet makkelijker om klanten te krijgen!
Wees je bewust van alle grote en kleine manieren waarop je dit soort processen kunt stroomlijnen en automatiseren. Denk aan een contactformulier, zodat iemand direct zonder tussenstappen contact met je kan opnemen. Of een afsprakenmodule, waardoor iemand direct een plekje in jouw agenda kan claimen, op een moment dat het hem uitkomt. Zonder heen en weer gemail.
Wees je ook bewust van alle groeimogelijkheden. Zorg dat je website met je mee kan groeien. Ben je op een gegeven moment toe aan een nieuwsbrief of emailmarketing, dan is het belangrijk om te weten dat je dat kun integreren op je website.
Of wees je bewust van alle manieren waarop je een webshop kunt gebruiken – niet alleen om fysieken producten te verkopen, maar ook digitale, of tickets, of abonnementen.
Okee, ik stop nu, want ik kan echt eindeloos blijven doorlullen over kansen en mogelijkheden op dit gebied. Zorg in ieder geval dat je website met jou en je behoeftes mee kan groeien, wanneer jij als ondernemer groeit.
Kijk nu eens eerlijk naar dit rijtje. Herken je veel van deze kwaliteiten bij jezelf, of bij degene die je wilt inhuren voor je website? Wees in dat laatste geval ook niet bang om daarnaar te vragen! Kennismakingsgesprekken bestaan met een reden 😉
Wil je zelf je website bouwen, maar mis je nog een hoop van deze skills? Kijk dan of je ze ergens kunt leren. Sommige dingen zijn handig om van tevoren uit te zoeken (zoals de technische randzaken en veiligheid), anderen dingen kun je ook gaandeweg leren en verbeteren.
Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval heeft geholpen om een weloverwogen keuze te kunnen maken tussen zelf doen (tijd investeren) of uitbesteden (geld investeren). De beslissing is uiteindelijk aan jou.