Waarom je als Nederlandse ondernemer geen Squarespace website moet willen

4
minuten

Squarespace is een redelijk bekende DIY websitebouwer. Je kunt supermakkelijk een prima ogende website in elkaar klikken. Heel aantrekkelijk als je net start met ondernemen. Toch raad ik het sterk af, omdat je vroeg of laat tegen een aantal belangrijke issues aanloopt.

De issues

AVG

Squarespace is een Amerikaans bedrijf. Wanneer je je website wilt bouwen met Squarespace, moet je verplicht hun eigen hosting afnemen. Jouw website staat dan op een server ergens in Amerika. [Bron] En de privacyregels zijn daar niet streng genoeg voor Europa. Zo mag de Amerikaanse overheid gewoon jouw data inzien, en zijn de regels voor het doorverkopen van data ook veel losser. Het gaat hierbij niet alleen om jouw eigen gegevens, maar ook om gegevens van jouw klanten die ze via jouw website verstrekken, en bezoekersstatistieken. Alleen om die reden al wil je jouw website niet in Amerika hosten.

Is die hosting nou wel of niet groen?

Als ik Squarespace websites van kennissen door de tools van thegreenwebfoundation.org en ecograder.com haal, krijg ik de melding dat de hosting niet groen is, of onbekend.

Op de website van Squarespace staat echter dat ze gebruik maken van datacenters van Amazon en Google die al 100% op renewable energy draaien, of bijna. [Bron]

Google staat echter niet in de hosting directory van The Green Web Foundation, terwijl je dat wel zou verwachten van zo’n grote partij. Nadere inspectie (okee, een snelle Ecosia search) wijst uit dat Google niet 100% op groene energie draait, maar hun gebruik van grijze energie op de ene plek compenseert met inkoop van groene energie ergens anders (klinkt een beetje raar, imho…) In 2030 willen ze dat alle servers 100% op hernieuwbare energie draaien. [Bron]

Amazon staat wel in bovengenoemde hosting directory, MAAR daar zit een addertje onder het gras. De genoemde hosting services van Amazon zijn Amazon AWS GovCloud (de datacenters van de Amerikaanse overheid) en Amazon US West in Oregon, dus alleen die regio. Het is niet duidelijk of de andere regio’s simpelweg niet opgegeven zijn bij The Green Web Foundation, of dat ze niet aan de groene eisen voldoen.

Ofwel: Ook al zijn er aanwijzingen dat er wel groene energie gebruikt zou kunnen worden, er is geen garantie dat dat zo is. Met een bewuste keuze voor groene webhosting kun je een enorm verschil maken in de milieu-impact van jouw website, dus als je dit belangrijk vind, dan is Squarespace niet de beste optie.

Wat nou als je al een Squarespace website hebt?

Squarespace website verhuizen

Okee, het *schijnt* mogelijk te zijn om je Squarespace website te verhuizen naar je eigen hosting naar keuze, maar het word je niet makkelijk gemaakt. In de helpdesk van Squarespace kan ik geen instructies vinden (alleen naar Squarespace toe verhuizen) en de instructies die ik ergens anders vind zijn zó beknopt dat je er eigenlijk niks mee kunt, tenzij je flink technisch bent aangelegd én een beetje thuis bent in de achterkant van Squarespace. [Bron 1, Bron 2]

Dus ja, het zou kunnen, maar je loopt het risico dat je de boel keihard verkloot, zeker als het je eerste keer is. Daarnaast klinkt het allemaal erg onduidelijk – wel je eigen domein en hosting kopen, maar dan wel je domein naar Squarespace laten verwijzen: dat klinkt alsof je website uiteindelijk alsnog bij Squarespace staat, terwijl je zou verwachten dat je Squarespace software op je eigen hosting zou moeten installeren.

Nieuwe website bouwen

De andere optie is een stuk makkelijker, maar doet wel een beetje pijn in je hart: Een nieuwe niet-Squarespace website bouwen. Het enige dat je dan hoeft te verhuizen is het domein, en je koopt dan groene hosting wherever je dat wilt (Antagonist bijvoorbeeld).

Vervolgens installeer je een open source CMS zoals WordPress en je kunt je oude website nabouwen, of een nieuwe ontwerpen.

Starten met een WordPress website doe je zo.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven