Waarom zou je een duurzame website willen (laten) bouwen?

4
minuten

Ik profileer me tegenwoordig als duurzame webdesigner: Een webdesigner met aandacht voor duurzaamheid. Ik probeer er op verschillende manieren voor te zorgen dat jouw website zo min mogelijk energie uitstoot. Door groene hosting, zo lichtgewicht mogelijk bouwen, en door bomen te planten. Maar waarom zou je eigenlijk een duurzame website willen?

Het energievraagstuk

Laten we beginnen met het energievraagstuk. Wereldwijd, en vooral in rijke, doorgaans Westerse economieën, verbruiken we een hoop energie. Soms zichtbaar, soms buiten ons blikveld, meestal zonder dat we erover na hoeven te denken. Het is er gewoon.

Om binnen de draagkracht van de aarde te blijven, en een leefbare aarde te kunnen doorgeven aan de generaties na ons, is het belangrijk om o.a. over te stappen op groene, hernieuwbare energie. Daar zijn we al mee op weg. Maar het is niet genoeg.

Het gaat te langzaam. Vooral als je je bedenkt dat we wereldwijd ieder jaar in totaal méér energie gaan gebruiken. Grondstoffen raken op een gegeven moment op – niet alleen brandstoffen, maar ook grondstoffen om windmolens en zonnepanelen te bouwen. Zo schiet het natuurlijk niet op.

Minder energie gebruiken

Ofwel: Alleen overstappen op groene energie is niet genoeg. We moeten ook mínder energie gaan gebruiken. En bewuster omgaan met de energie die we dan wel gebruiken.

En dat kan op allerlei manieren. Op grote en kleine schaal. Als consument of kleine ondernemer doe je dat op kleinere schaal. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen impact hebt. Je bent namelijk niet in je eentje. Hoe meer ondernemers bewust met energie omgaan, en actief hun energieconsumptie proberen te verminderen, hoe meer effect we samen hebben. En door stug vol te houden, inspireer je anderen weer.

Dit kun je doen door niet te vliegen, de fiets of het OV te pakken in plaats van de auto, over te stappen op groene energie, lichten en apparaten aan het eind van je werkdag uit te doen, de verwarming niet te hoog zetten, etc.

Online minder energie gebruiken

Dit kun je natuurlijk doortrekken naar je online leven en werk. Naast de energie die je computer nodig heeft als je erop werkt, is er ook energie nodig om al die servers draaiende te houden die het internet vormen. Op dit moment slurpt het wereldwijde internet wel 400 terawattuur per jaar – meer dan de hele UK! Bizar eigenlijk he?

En omdat we constant nieuwe dingen online blijven gooien, wordt dat internet alleen maar groter en groter en gaat het meer en meer energie vragen. Belangrijk dus om bewust om te gaan met wat je allemaal online gooit.

Natuurlijk zou je compleet offline onder een steen kunnen gaan leven, maar dat werkt natuurlijk niet zo in hoe onze maatschappij is vormgegeven. Ons online leven is verweven met ons offline leven, en ook als ondernemer kun je simpelweg niet zonder.

Wat kun je zelf doen?

In een ideale situatie zouden we het volledige internet onder de loep nemen en alle data verwijderen die niet meer relevant is. Hoeveel minder data zou er dan opgeslagen hoeven worden? Soms vraag ik me dat wel eens af. Maar dit is natuurlijk ondoenlijk.

Hoeveel energie kunnen we besparen door minder media te streamen? Dat is al wat makkelijker. En persoonlijk, in het klein, kun je daar daadwerkelijk wat mee. Natuurlijk heb je als ondernemer een website nodig, en social media, en misschien wil je wel wat advertenties draaien. Maar daar kun je wel bewuste keuzes in maken.

Dit zijn mijn tips:

  • Zorg voor een duurzame website. Lichtgewicht, lazy loading en met intuïtieve navigatie. Zo zorg je voor een gestroomlijnd bezoek en zo min mogelijk dataverkeer.
  • Een duurzame website is natuurlijk gehost op groene energie.
  • Kies je social media kanalen selectief. Probeer niet te veel random meuk te delen, maar focus je op de waarde die je als ondernemer biedt. (Hee, ik ben ook niet 100% heilig hoor, no worries.)
  • Gebruik cloudopslag bewust: alleen de dingen die écht in de cloud moeten, en niet “alles, gewoon omdat het kan”.
  • Laat Netflix of Youtube regelmatig bewust uit en geniet ’s avonds van een boek. (Hoi bibliotheek!) Of zet Spotify eens uit en geniet van de stilte of luister eens bewust naar de geluiden van je omgeving.

Bronnen

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven