Wat zijn WordPress reusable blocks en hoe gebruik je ze?

4
minuten

In deze blogpost ga ik het hebben over een ontzettend handige maar ondergewaardeerde functie van WordPress: de reusable blocks. Herbruikbare blokken. Zodra je deze functie kent, kun je niet meer zonder. Ik leg je alles uit over hoe het werkt en waar je het voor kunt inzetten.

Wat zijn reusable blocks?

Reusable blocks – ofwel herbruikbare blokken – zijn blokken binnen de WordPress Gutenberg editor die je één keer ontwerpt, opslaat en vervolgens keer op keer kunt hergebruiken. Het gaat hier wel echt om een ontwerp met vaste elementen en vaste tekst. Wanneer je op één plek je reusable block aanpast, wordt dat automatisch doorgevoerd op alle andere plekken waar je dat blok hebt gebruikt.

Waarom zou je reusable blocks gebruiken?

Reusable blocks zijn geweldige tijdbespaarders. Vooral als het wat complexere blokken zijn, of vaste stukjes tekst die je anders iedere keer moet copy-pasten.

Ideaal voor een call to action (bijvoorbeeld een mooi opgemaakt formulier) wat je onder veel blogposts gebruikt. Als het er iedere keer hetzelfde uitziet, zorgt dat voor continuïteit en herkenbaarheid.

Maar ook voor eenvoudigere dingen zijn reusable blocks heel goed inzetbaar: denk bijvoorbeeld aan een disclaimer die je onder iedere gesponsorde blogpost zet.

Een wat geavanceerdere manier is om een bepaald veelgebruikt designpatroon toe te voegen aan je reusable blocks. Dat kun je dan als het ware als een template toevoegen in je blogpost. Vervolgens kun je dat naar reguliere blokken converteren om ze te bewerken zonder dat je de reusable blocks op andere locaties bewerkt.

Wie kan reusable blocks gebruiken?

Reusable blocks zijn een onderdeel van de WordPress Gutenberg editor. Je kunt ze dus op pagina’s en in berichten gebruiken wanneer je die in de Gutenberg editor opmaakt.

Hoe maak je een reusable block?

Het maken van een reusable block is supersimpel: Je ontwerpt een blok (of een combinatie van blokken). Dit kan van alles zijn: een simpel tekstblok met een specifieke opmaak (die disclaimer bijvoorbeeld waar ik het over had), of een uitgebreid opgemaakte Kadence Row Layout met dat inschrijfformulier op een mooi gekleurde achtergrond met een zinnetje uitleg en een call to action.

Vervolgens selecteer je het blok (of de combinatie van blokken) die je wilt gebruiken, klik je op de 3 puntjes in het menuutje wat bij je selectie verschijnt en kies je “aan herbruikbare blokken toevoegen. Geef een logische naam en sla op. Zo simpel is het!

Op dezelfde plek vind je een knop “naar reguliere blokken converteren” als je een ingevoegd herbruikbaar blok wilt veranderen in onafhankelijk te bewerken blokken, zonder dat je de reusable blocks op andere locaties beïnvloedt.

Hoe voeg je een reusable block in?

Dit kan op twee manieren:

  • De ene is door op het plusje in de editor te klikken en te zoeken op de naam die je je herbruikbare blok hebt gegeven.
  • De andere manier is om op de grote blauwe plus-knop linksbovenin de editor te klikken, naar het tabblad “herbruikbaar” te gaan, en het herbruikbare blok te kiezen wat je wilt invoegen.

Waar vind je een overzicht van je reusable blocks?

Je herbruikbare blokken kun je op dit moment helaas nog niet makkelijk via het linkermenu in WordPress bereiken. Dit kan alleen vanuit de pagina- of berichteneditor. Ook hier heb je weer twee manieren:

  • De grote blauwe blok-toevoegen-knop linksboven in je editor. Ook deze keer ga je naar het tabblad “herbruikbaar”. Onderaan je herbruikbare blokken vind je een link “herbruikbare blokken beheren”.
  • De andere manier is via je opties (de drie puntjes rechtsbovenaan in de editor). Als je die aanklikt, vouwt er een menu uit. Onder het kopje “gereedschap” vind je ook de link naar “herbruikbare blokken beheren”.

Kortom, reusable blocks zijn ontzettend handig voor het invoegen van calls to action, disclaimers en andere patronen die veel voorkomen op jouw website of blog. Maak er slim gebruik van!

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven