Webhosting: Wat betekenen al die termen eigenlijk?

6
minuten

Hoera! Sinds afgelopen week bied ik naast webdesign en schrijf/bloginspiratie ook duurzame webhosting aan! Webhosting is een essentieel stukje van jouw website: het is namelijk het “parkeerplekje” waar al jouw websitebestanden staan, en moet je aanschaffen voordat je kunt gaan bouwen. Maar hoe weet je wat goede hosting is? Wat betekenen al die technische termen eigenlijk? Ik leg het je uit.

Webhost / hostingpartij

Een webhost is een bedrijf met een groot serverpark, dat ruimte voor jouw website aanbiedt. Zij zorgen ervoor dat jouw website op elk moment bereikbaar is. Zo hoef je zelf geen server te kopen, installeren en dag en nacht laten draaien. Dat doen zij allemaal voor je.

Server

Een server is een soort computer die verbonden is met een netwerk. Dit kan een intern netwerk zijn, bijvoorbeeld alleen binnen je bedrijf, of het wereldwijde web. In dit geval hebben we het over een apparaat dat verbonden is met het wereldwijde web, specifiek om websites op op te slaan. Zo’n server staat dag en nacht aan. De websites die erop staan, zijn van overal ter wereld, dag en nacht bereikbaar.

Datacenter

Een plek die specifiek ontworpen is om heel veel servers bij elkaar te stallen, van energie te voorzien en te koelen, heet een datacenter. Een verzameling servers dus.

Domeinnaam

Dit is het hoofdadres van jouw website, dus wat je in je browserbalk typt als je naar jouw homepage wilt gaan. Wanneer je een bedrijf start of organisatie opricht, wil je eigenlijk zo snel mogelijk een domeinnaam vastleggen. Dit is de naam die je jouw website wilt geven, plus een extensie. Zo word je eigenaar van dat domein en zorg je ervoor dat iemand anders dat domein niet voor je neus kan wegkapen.

Extensie

De extensie is eigenlijk het laatste stukje van je domeinnaam, bijvoorbeeld .nl of .com. En zijn honderden soorten extensies beschikbaar – denk bijvoorbeeld aan landenafkortingen, maar ook extensies die iets meer duidelijk maken om wat voor website het gaat. Dit zijn er een paar:

  • .com – Een commerciële website, vaak internationaal
  • .eu – Wanneer je je werkzaamheden vooral binnen Europa uitvoert
  • .org – Voor organisaties
  • .shop – Een webshop
  • .art – Voor kunstenaars
  • .club – Voor communities
  • . eco – Voor duurzame bedrijven en organisaties
  • .earth – Maakt ook duidelijk dat je je bezig houdt met de natuur of duurzaamheid
  • .biz – Voor bedrijven

Er zijn echt hon-der-den extensies waar je uit kunt kiezen!

Subdomein

Wil je om praktische redenen je website in tweeën splitsen, dan kan dat door een subdomein aan te maken. Je heb dan bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl als je algemene website, en webshop.voorbeeld.nl specifiek voor je webshop. Of academy.voorbeeld.nl voor je online leeromgeving. Alles is mogelijk!

SSD opslag

Jouw website bestaat uit een aantal bestanden. Die worden opgeslagen op een harde schijf op de server. SSD staat voor “Solid State Drive” en is een soort supersnelle harde schijf. Dat is fijn, want dan kan de informatie van jouw website snel heen en weer gestuurd worden naar de computer van iemand die jouw website bezoekt.

Een “gewone” WordPress website van een paar pagina’s blijft doorgaans ruuuuuuim onder de 1 GB. Een onepager vaak zelfs onder de 200 MB! Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid afbeeldingen en andere mediabestanden die je op je webruimte opslaat.

Wanneer je met de tijd meer pagina’s en blogberichten toevoegt aan je website, groeit die steeds een beetje groter, vooral als je ook iedere keer nieuwe afbeeldingen toevoegt. Ik blog bijvoorbeeld als 13 jaar, en ook al heb ik in de loop van de tijd veel oude, irrelevante berichten verwijderd, de boek opgeschoond en geoptimaliseerd, die paarhonderd blogartikelen zijn bij elkaar wel goed voor wel 5 GB aan data!

Ook met een webshop of een online leeromgeving kun je flink meer ruimte nodig hebben.

Dataverkeer

Dataverkeer is simpelweg de informatie (data) die heen en weer wordt gestuurd wanneer iemand jouw website bezoekt.

Wanneer iemand jouw naar jouw website surft, word er een opdracht gegeven om de data van die specifieke webpagina naar de computer (of telefoon, tablet) van die persoon te sturen. Klikt die persoon op een link, dan wordt er weer nieuwe data voor een nieuwe pagina opgevraagd en verstuurd. En ook wanneer iemand een formulier invult en op “vezenden” klikt, is dat dataverkeer.

Hoe groter de bestanden op een pagina, hoe meer data er heen en weer verstuurd wordt. Meestal zit er een limiet op jouw dataverkeer. Die is bij goede webhosting zo hoog, dat je er eigenlijk niks van merkt. Maar heb je schrale webhosting met weinig dataverkeer, of juist prima hosting maar een megadruk bezochte website, dan kan het zijn dat je over die limiet heengaat, en jouw website traag of onbereikbaar wordt.

CPU core en RAM

Dit gaat over de processor en het werkgeheugen, ofwel de rekenkracht en het werkgeheugen van de server waar jouw website op staat. Hoe meer cores je tot je beschikking hebt, hoe meer en sneller er tegelijk data verwerkt kan worden. 1 core is doorgaans prima voldoende. Voor RAM geldt hetzelfde: hoe meer ruimte, hoe sneller er opdrachten uitgevoerd kunnen worden.

SSL

SSL betekent “Secure Sockets Layer” en is een stukje veiligheid. Het zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers (dus de server waar jouw website op staat, en de computer van jouw websitebezoeker). Hierdoor kunnen kwaadwillenden niet zomaar gevoelige informatie inzien die via jouw website wordt verstuurd, bijvoorbeeld wanneer iemand een bestelling in jouw webshop doet, een formulier invult en verzendt, of wanneer je inlogt in je WordPress dashboard.

CMS

CMS staat voor Content Management System, en is eigenlijk het “programma” waarmee je je website bouwt. Hier zijn veel opties mogelijk. Zelf geef ik de voorkeur aan WordPress, vanwege de flexibiliteit en omdat het constant up to date en veilig wordt gehouden. Maar je hebt ook mogelijkheden, zoals Magento, Joomla of Drupal.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven