Waar is je websitesnelheid van afhankelijk?

6
minuten

Eén van de dingen waar websitebezoekers en zoekmachines het sowieso over eens zijn, is dat langzame websites een verschrikking zijn. Wanneer het lang duurt voordat een pagina laadt, voordat die pagina functioneel is, en voordat jij je antwoord op je vraag hebt, is jouw websitebezoekers allang weggeklikt om de volgende website te proberen. Zonde. In deze blogpost leg ik je uit wat er invloed heeft op jouw websitesnelheid en hoe je dat als ondernemer kunt verbeteren.

Waarom zou je een snelle website willen?

Aan de ene kant wil je een zo snel mogelijke website voor een prettige gebruikerservaring. Zoals ik al zei: Niets is zo irritant als een traag ladende website. Of je bezoeker nou via een zoekmachine, via social media of direct naar jouw website surft: hoe sneller jouw website geladen wordt, hoe beter je de aandacht vasthoudt.

Aan de andere kant is dit een stukje technische SEO: traag ladende websites worden minder hoog in de resultaten getoond. De zoekmachine wil een zo optimaal mogelijke ervaring voor de gebruiker. Ook al heeft jouw website een geweldig antwoord op de zoekvraag, duurt het duizend jaar voordat de zoekende dat antwoord eindelijk kan laden, dan is er vast wel een betere optie.

Ofwel: Is je website traag? Voor jou 10 anderen.

1 – Hosting

De hoofdmoot van je websitesnelheid wordt bepaald door de snelheid van je hostingpartij. Koop dus niet de goedkoopste hosting, maar zorg ervoor dat je kwalitatieve, snelle hosting regelt. Liefst ook nog op groene energie, want we willen niet het milieu onnodig belasten.

Soms kom ik situaties tegen waarvan ik denk “omg dit kan écht niet meer”. Vaak gaat dit om verenigingen en organisaties die al wat langer bestaan. Ooit heeft een hobbyist die er wel soort van iets van af wist ergens hosting gekocht en een website in elkaar gebeund. In veel gevallen die ik ben tegengekomen zijn dat dan ontzettend verouderde kleine hostingpartijen, die niet alleen langzaam zijn, maar ook weinig opslagruimte bieden en soms zelfs niet eens standaard een SSL certificaat regelen. Niet alleen funest voor je websitesnelheid, maar ook je veiligheid.

Zelf bied ik hosting aan via Antagonist: zij maken gebruik van SSD servers, wat lekker snel gaat. Ook gebruikt dat minder energie dan met ouderwetse harde schijven. Voordeel van je hosting via mij regelen is dat je er ook wekelijks WordPress onderhoud bij krijgt en ik jaarlijks 2 bomen voor je plant.

2 – De snelheid van je website

Hoe je website gebouwd is maakt ook heel veel uit. Vuistregel: Hoe minder data er verstuurd hoeft te worden, hoe sneller je website is. Dingen in je websiteontwerp die veel invloed hebben op de snelheid:

 • Je WordPress thema
  Sommige WordPress thema’s zien er super fancy uit, maar zijn ontzettend zwaar. Kies een lichtgewicht thema zoals Astra of Kadence.
 • De hoeveelheid plugins en code
  Probeer met zo min mogelijk plugins en code te bewerkstelligen wat je voor ogen hebt. Overal bestaat wel een plugin voor, maar sommige dingen kun je ook regelen aan de achterkant van je hosting. Of in plaats van meerdere gratis plugins te gebruiken die allemaal een dingetje doen, qua functionaliteit misschien wat overlappen, en vaak slecht op elkaar aansluiten, kun je soms beter één premium plugin of thema kopen die dat allemaal perfect voor je doet.
  Tip: Schakel een pro in, die weet precies hoe dit moet. Hoef je het niet zelf uit te vinden.
 • Builder of geen builder
  Een klik-en-mik-sleur-en-pleur builder werkt wel lekker makkelijk, maar bevat ook heel veel extra code om dat zo makkelij voor jou te maken. Een builder zoals Elementor toevoegen kan je website dus vertragen. Werk liever met de standaard Gutenberg Editor van WordPress.
 • Afbeeldingen en overige media
  Ja, plaatjes zijn mooi en leuk. Maar afbeeldingen, video en audio vreten een hoop data. Zorg dus dat je afbeeldingen in het juiste formaat (bij voorkeur jpg) en niet groter dan nodig uploadt. Zelfde geldt voor audio en video. Upload die trouwens ookliever bij een externe partij die gespecialiseerd is in dat soort media, zoals Youtube, SoundCloud of Vimeo. Laat ze niet automatisch afspelen, maar zorg ervoor dat ze alleen geladen worden wanneer de bezoeker daadwerkelijk op “play” klikt.
 • Lettertypes
  Lettertypes zijn heel bepalend voor je uitstraling en jouw personal brand, maar sommige lettertypes zijn behoorlijk groot en als die iedere keer geladen moeten worden… Je voelt hem al aankomen. Probeer zoveel mogelijk van lichtgewicht lettertypes gebruik te maken (in de zin van data, niet uiterlijk) en bij voorkeur system fonts die op iedere computer staan. Bijvoorbeeld Arial, Helvetica, Trebuchet, Times of Verdana. Wil je toch een bijzonderder lettertype gebruiken, laad dan niet meer varianten dan strikt noodzakelijk.
 • Optimalisatie en caching
  Tot slot kun je de boel nog een beetje extra verbeteren met een goed optimalisatie- en cachingplugin. Dit is absoluut geen first choice oplossing voor een website die gewoon retezwaar en traag gebouwd is, of die slecht gehost wordt. Maar wanneer je je website goed gebouwd hebt, dan kan optimalisatie en caching je nog net ietsje verder helpen.

3 – De internetsnelheid van je eindgebruiker

Bovenstaande dingen heb je zelf invloed op. De internetsnelheid van je eindgebruiker heb jij echter niks over te zeggen. Het maakt behoorlijk verschil of jouw websitebezoeker thuis goed snel internet heeft, of misschien op een publieke locatie (bibliotheek) is waar er een limiet op de snelheid zit. Of dat je ergens op vakantie bent met een matige verbinding.

Als eigenaar van een website weet je niet hoe snel het internet van jouw eindgebruiker is, maar wat je wél zeker weet, is dat jouw website in allerhande situaties bekeken kan worden. Zorg dus dat jouw jouw hosting en webdesign zo geregeld zijn, dat je website ook snel genoeg laadt wanneer iemands eigen internetsnelheid gewoon ruk is.

4 – De snelheid van het apparaat van je eindgebruiker

Hoe snel jouw website laadt is tenslotte ook afhankelijk van het apparaat waarop het bekeken wordt. Is dat een nieuw en snel model? Of op zijn minst een vrij recent en degelijk model? Of is dat zwaar verouderd model waar de eigenaar gewoon superzuinig op is geweest?

Ja, die laatste bestaan! Mijn eigen vader heeft een behoorlijk verouderde iPhone waar hij superzuinig is, simpelweg omdat hij het kleine formaat zo prettig vindt. En zuinig zijn met je elektronica is ook nog eens hartstikke duurzaam. Nadeel is wel dat sommige nieuwe apps, en updates niet werken, en ook dat de hardware simpelweg verouderd en trager is. Gewoon omdat de technologische ontwikkelingen van grootte, snelheid, geheugen, etc zo ongelofelijk retesnel gaan.

Betekent ook dat jouw website trager laadt op zo’n apparaat. Natuurlijk kun je niet o-ver-al rekening mee houden, maar ook hier: het helpt enorm voor jouw websitensnelheid als je je hosting op orde hebt en een lichtgewicht website bouwt.

Meet je websitesnelheid

Zelf je websitesnelheid meten? Dat kan met PageSpeed Insights. Vul de betreffende pagina in, en je krijgt gedetailleerde feedback.

Wil jij een website of webshop laten bouwen die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook met aandacht voor duurzaamheid gebouwd is? Digihobbit at your service!

Scroll naar boven