WordPress website maken: De eerste stappen

5
minuten

Een WordPress website maken is niet moeilijk. In het overgrote deel van de gevallen is het klik en mik, sleur en pleur, en heb je geen enkele kennis van HTML of CSS nodig. Maar direct een goede basis is wel zo fijn: zo heb je bijvoorbeeld het sneaky verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Daarnaast is het handig om een child theme aan te maken (een wattes?). In deze blogpost loods ik je stap voor stap door het opzetten van die goede basis!

✅ 1 – Goede hosting regelen

Als eerste is het belangrijk om goede hosting te regelen. Natuurlijk is het aantrekkelijk om dat zo goedkoop mogelijk te doen, maar dat raad ik je af. Ik ben tijdens een paar vrijwillige portfolioprojecten namelijk dramatisch slechte hosting tegengekomen: te weinig ruimte, bandbreedte of geheugen kan ervoor zorgen dat je geen mooie of snelle website kunt bouwen, of dat je bij backups draaien / Wordfence scans tegen grenzen aanloopt.

De meeste websites die ik nu heb gebouwd, zijn tussen de 150 en 300 MB groot, maar als je er een uitgebreide blog of webshop aan hangt, kan dat al snel groeien. Mijn ecoblog CherryCharlie.nl is bijvoorbeeld een aantal GB groot, omdat daar bijna 300 artikelen mét foto’s op staan.

(Er zijn trouwens manieren om je ruimtegebruik te optimaliseren, maar dat is een verhaal voor een andere keer.)

Verder is het belangrijk om een SSL-certificaat te regelen. Zo zorg je dat het dataverkeer van en naar jouw site versleuteld is. Zo’n certificaat is gratis en een absolute must-have als er gevoelige gegevens (zoals inloggegevens) worden verstuurd.

Daarnaast kan ik absoluut aanraden om voor een groene webhost te kiezen. Servers staan dag en nacht aan om jouw website bereikbaar te houden, dus dan kun je er maar beter voor zorgen dat het 100% groene stroom is. Pas op sjoemelstroom, trouwens. Zelf host ik mijn eigen websites bij het Nederlandse Antagonist en dat kan ik absoluut aanraden.

✅ 2 – Installeer WordPress

Nogal wiedes, anders kun je geen WordPress website maken! Veel hostingpartijen bieden een one click WordPress installatie aan. Als je dat niet kunt vinden, vraag er dan gerust naar bij de klantenservice, scheelt een hoop gedoe.

De andere mogelijkheid is om WordPress handmatig te installeren door WordPress te downloaden op de officiële website en te uploaden via je eigen FTP-server. Let er hier goed op dat je WordPress.ORG te pakken hebt, en niet .com. Ze zijn allebei gratis, maar .org is specifiek voor als je al een eigen domein en hosting hebt en helemaal onbeperkt in alle mogelijkheden en plugins.

De .com versie is vooral voor hobbyisten – je kunt wel een eigen domein gebruiken en hosting bij WordPress afnemen, maar je bent beperkt in je pluginkeuze en je mag bijvoorbeeld geen advertenties, affiliate links, etc gebruiken.

✅ 3 – Kies een theme

Je theme zorgt voor het algemene uiterlijk en de indeling van je site (design van de header en footer, plaatsing van de zijbalk, kader van je inhoud, etc). In de theme bibliotheek van WordPress kun je honderden gratis en betaalde themes vinden. Afhankelijk van hoe flexibel je theme is, kun je heel veel kleuren en keuzes zelf aanpassen, of juist maar beperkt.

Als hobbyblogger ben ik lange tijd blij geweest met het Pinnacle-theme van Kadence, maar tegenwoordig gebruik ik het liefst Astra, wat echt super flexibel is, ook de gratis variant. Zo kun je bijvoorbeeld per pagina en bericht aanpassen of de header, footer en zijbalk zichtbaar moeten zijn. Ik ben zelfs zo’n fan van dit theme, dat ik de pro versie heb aangeschaft. Geen moment spijt gehad.

✅ 4 – Maak een child theme aan

Voor je begint met het customizen van je theme, is het belangrijk dat je een child theme maakt.

Wanneer je geen child theme maakt, en je doet alle aanpassingen direct in het theme zelf, dan resetten al je aanpassingen wanneer je je theme updatet. Niet updaten dan maar? Wrong! Je theme up to date houden is belangrijk voor de veiligheid. Absoluut regelmatig doen dus.

De oplossing is dus om een child theme te maken. Dat kan heel makkelijk met de Child Theme Generator van WEN Solutions. Zo kun je je aanpassingen in het child theme maken, en kun je je theme netjes updaten zonder dat je aanpassingen ongedaan worden gemaakt.

✅ 5 – Customize je child theme

En dan kun je eindelijk aan de slag! Activeer je child theme en maak al je gewenste aanpassingen in de customizer. Hier kun je onder andere je huisstijlkleuren invoeren, je lettertypes kiezen, je header en footer vormgeven en je logo uploaden. Verder verschilt het heel erg per theme wat de mogelijkheden zijn.

✅ 6 – Ontwerp eerst je homepage

Als je net start met ondernemen, is het vooral belangrijk dat je zichtbaar en vindbaar bent. Zorg dus dat je snel je homepage hebt staan met de belangrijkste informatie, en blijf niet eindeloos door perfectioneren. Liever 80% goed en direct vindbaar, dan een eeuwigheid achter de schermen prutsen tot je 100% tevreden bent.

Zelf ben ik ook begonnen met een homepagina, aboutpagina en contactpagina. In de loop van de tijd heb ik die meerdere keren aangepast, meer pagina’s en later ook blogberichten toegevoegd, en ik zal in de toekomst vast nog wel meer aan bestaande pagina’s sleutelen. Een website is een constante work in progress 😉

✅ 7 – You’re good to go!

Zodra je die homepage hebt staan met de belangrijkste informatie, kun je live! Ja, dat is spannend, en eigenlijk is er nooit een goed moment voor een echte lancering. Dus haal die maintenance mode eraf en laat de wereld weten dat je bestaat.

Zo makkelijk is het om een WordPress website te maken 🙂

Wil jij een website of webshop laten bouwen die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook met aandacht voor duurzaamheid gebouwd is? Digihobbit at your service!

Scroll naar boven