Wil jij zelf je WordPress website verhuizen, maar heb je geen idee hoe je dat doet? Geen nood, het is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is een goede planning, stukje communicatie, en een handige (premium) plugin. Want waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?
Fase 1: Planning
Opzegdata uitzoeken
First things first: Zoek uit wanneer je huidige contract(en) voor hosting en domeinnaam aflopen en wanneer je kunt opzeggen. Het kan heel goed dat je je domeinnaam ook via je huidige hostingpartij hebt gekocht, maar het kan ook zijn dat je dat bij een onafhankelijke registrar hebt gedaan. Dat moet je even opzoeken in je eigen administratie.
Verhuismoment bepalen
Wanneer je weet wanneer je kunt opzeggen, kun je bepalen wanneer je ongeveer gaat verhuizen. Ik adviseer altijd een maand overlap te houden tussen je oude en je nieuwe contract, zodat je stressvrij kunt verhuizen.
Domein en hosting kopen
Natuurlijk is het belangrijk dat je een nieuwe plek hebt waar je je website heen wilt verhuizen. Koop je gewenste hostingpakket en het gewenste domein. Wil je je huidige domeinnaam houden? Als het goed is staat er dan de optie “verhuizen” in plaats van “kopen”.
Oude contract opzeggen
Zeg alvast je oude hostingcontract op vanaf de datum die je hebt bepaald.
Fase 2: Voorbereiding
Verhuiscode opvragen
Vraag bij je huidige registrar de verhuiscode van je domein op. Bewaar hem goed, maar voer hem nog niet in.
WordPress website exporteren
Installeer de plugin All-in-One WP Migration van developer ServMask en maak een export van je huidige website. Download hem naar je harde schijf. Let op: Exports maken kan onbeperkt met de gratis versie, maar voor het importeren in fase 4 heb je de pro addon nodig. Deze kost $69.
Laat weten dat je gaat verhuizen
Wanneer je een domein gaat verhuizen, ben je tijdelijk even onbereikbaar per email. Het is dus belangrijk dat je aan mensen waarmee je veel emailcontact hebt, laat weten dat op een bepaalde datum de email mogelijk niet aankomt. Ook kun je op social media een berichtje plaatsen.
Oude emails veiligstellen
Zorg dat je al je email zo laat mogelijk voor de daadwerkelijke verhuizing veiligstelt. Misschien heb je dat al vanzelf, bijvoorbeeld als je je bedrijfsemail ophaalt in een emailprogramma met POP-protocol.
Lees je je bedrijfsmail altijd met de webmailfunctie van jouw hostingpartij? Dan is het zaak om al je emails te downloaden in bijvoorbeeld Thunderbird. Anders ben je ze kwijt na de verhuizing.
Fase 3: Domein verhuizen
Verhuiscode invoeren
Tijd voor de verhuizing zelf! Als het goed is heb je na het aanvragen van je domein bij je nieuwe hostingpartij een bericht gekregen dat je de verhuiscode moet invullen. Dit is het moment!
In principe is de verhuizing van je domein nu klaar. Wat actie van jou betreft, tenminste. Vanwege DNS refresh kan het zijn dat alles een paar uur uit de lucht is. Doorgaans maximaal een uur of 4, maar voor .com domeinen kan. ditsoms wel 48 uur zijn. Houd daar dus rekening mee.
Email verhuizen
Wat je in de tussentijd al wel kunt doen, is je emailadres aanmaken bij je nieuwe host. Dat kan gewoon je oude vertrouwde emailadres zijn.
Ook moet je een nieuwe account in je favoriete emailprogramma creëren, waar je instelt dat je email nu van de server van je nieuwe host moet worden opgehaald.
Als je het POP-protocol gebruikt, kun je in het mailprogramma de oude emails van je oude account naar je nieuwe account kopiëren. Je oude emails worden dan ook gekopieerd naar je nieuwe account.
Tip: Stuur altijd even een testmailtje naar een bekende, en vraag om een testmailtje terug. Dan weet je zeker dat alles goed werkt!
Fase 4: WordPress website verhuizen
Installeer WordPress
Tijd om WordPress te installeren bij je nieuwe hostingpartij! Alle goede hostingpartijen hebben tegenwoordig wel een one-click-WordPress-install. Maak er gebruik van, scheelt moeite.
Het kan zijn dat je nog een onbereikbaarheids-error krijgt wanneer je na de installatie naar jouw domein of /wp-admin wilt gaan. Dan is de DNS refresh nog niet geweest. Kwestie van geduld. Ga een rondje wandelen en probeer het daarna nog eens.
Installeer All-in-One WP Migration + pro addon
Wanneer je ein-de-lijk op WordPress kunt inloggen (serieus, ook al duurt soms maar eventjes tot de DNS refresh, stiekem is het altijd spannend), installeer je opnieuw All-in-One WP migration én de pro addon. Die laatste is heel belangrijk, want dan is je uploadlimiet onbeperkt. Zonder kun je je website niet migreren, of je moet moeilijk gaan doen met code enzo. En ik had beloofd dit zo makkelijk mogelijk te houden.
De pro addon kun je hier kopen op de officiële website van ServMask.
Importeer je WordPress website
Importeer het bestand wat je oude WordPress website bevat. Klik door de meldingen heen aan het eind en tadaaa- je website is verhuisd. Fluitje van een cent.
Nu kun je All-in-One WP Migration verwijderen, maar je kunt de boel ook laten staan als eenvoudige manier om backups te maken (en eventueel te herstellen indien nodig).
Wil jij een website of webshop laten bouwen die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook met aandacht voor duurzaamheid gebouwd is? Digihobbit at your service!