Zo bouw ik mijn duurzame websites

3
minuten

Nóg een kijkje in de keuken? Jazeker! Ik heb geen geheimen. Sterker nog, in mijn ideale wereld zou iedere webdesigner duurzaamheid bewust meewegen in het ontwerp. Daarom vertel ik in dit artikel hoe ik mijn duurzame websites bouw.

Op het moment van schrijven ben ik onder andere bezig voor een fotografe. Als je de homepage van haar oude website bezoekt, spuug je even een dikke 14 gram CO2 de atmosfeer in. Ouch. Dat is echt héél veel voor een website!

De website die ik nu voor haar aan het bouwen ben, is een stuk lichtgewichter en daarmee ook milieuvriendelijker. De homepage daarvan veroorzaakt slechts zo’n 0,3-0,4 gram CO2 per paginabezoek. Dat is nogal een verschil! Dus hoe doe ik dat nou?

1 – Lichtgewicht theme

Ik bouw praktisch al mijn duurzame websites met Astra Pro. Een heel lichtgewicht, flexibel thema. Een tijdje geleden heb ik een kale WordPress installatie met enkel het Astra thema even door Digital Beacon gehaald.

  • Astra: 255 kB | 0,1 g CO2 per pageview
  • Astra Pro: 280 kB | 0,1 g CO2 per pageview

Deze cijfers zijn van 2 november 2022, met WordPress versie 6.1.

Zijn er lichtere WordPress themes? Zeker. Het Twenty Twenty-Three theme is nog lichter. Kaal 95 kB. (Zelfde datum getest, zelfde WordPress versie.) Misschien ga ik daar binnenkort wel even mee experimenteren, kijken of dat bevalt, en ik welke situaties ik dat kan inzetten.

Hier vind je hoe je stap voor stap een WordPress website neerzet

2 – Gutenberg editor

Ik gebruik geen extra builder plugin zoals Elementor of iets dergelijks. Helemaal niet nodig. WordPress zelf heeft namelijk al een supergoede block editor! Waarom zou je dan dubbelop doen?

Hier leg ik uit waarom Elementor overbodig is

3 – Lichtgewicht blokkendoos

WordPress zelf heeft een hoop standaardblokken, die ik vaak met liefde gebruik. Maar voor sommige essentiële dingen gebruik ik graag Kadence Blocks. Gebruikersvriendelijk, lichtgewicht, uitgebreid, flexibel. En qua responsiveness echt heerlijk.

4 – Maak van tevoren een plan

Ik schets ALTIJD van tevoren de pagina’s uit die ik ga bouwen. Wat moet waar? Welke content moet mijn klant daarvoor aanleveren? Zo voorkom je dat je 10 foto’s op een pagina moet inpassen, terwijl er effectief maar 2 nodig zijn om de boel te ondersteunen.

5 – Afbeeldingen schalen vóór het uploaden

Over afbeeldingen gesproken: Ik schaal ze altijd voordat ik ze upload. En dan exporteer ik ze naar WEBP formaat. Je kunt over een hoop praktijken van Google een mening hebben, maar de ontwikkeling van WEBP is fantastisch. Lichtgewicht, dus lekker duurzaam.

Hier lees je meer over WEBP

6 – Tough love

Klanten bij mij weten dat ik niet klakkeloos bouw wat ze denken te willen. Ik ga altijd in gesprek om te achterhalen wat ze daadwerkelijk nódig hebben. En soms kan ik ook heel streng zijn en ze keihard keuzes laten maken. Geen 20 foto’s in een caroussel, maar kies er maximaal 3. De gedachte daarachter? Als je het beste van het beste laat zien, heb je de rest helemaal niet nodig. En zo houd je het paginagewicht ook laag.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven