Zo start je een zakelijke blog met WordPress in 7 stappen

5
minuten

Bloggen als ondersteuning voor je bedrijf. Het is een geduldstrategie, maar één die ontzettend veel kan opleveren. Maar hoe begin je daarmee? Ik zal je in vogelvlucht uitleggen hoe je een zakelijke blog start.

1 – Domein en hosting

We beginnen bij het begin. Ik ga er even vanuit dat je nog helemaal geen zakelijke website hebt. Voor een zakelijke blog heb je dus een website nodig. En als je serieus genomen wilt worden als professional, dan is het zaak om een eigen domein en eigen hosting te hebben, en niet op een gratis platform te bloggen.

Je domein is het adres van je website. De hosting is het “stukje grond” waar jouw website op geparkeerd staat. Kies bij voorkeur voor duurzame hosting op groene energie.

2 – WordPress installeren

Tegenwoordig is dat supermakkelijk! Waar je vroeger nog aan de slag moest met WordPress uploaden via FTP en met de hand een database aanmaken, hebben nu alle moderne, hostingpartijen wel ergens een knop voor een one-click WordPress installatie. En die doet precies wat-ie zegt: Met één druk op de knop installeer je WordPress op jouw domein.

3 – Theme kiezen

Een theme is de overkoepelende layout van je blog. Hier kun je het algemene uiterlijk zoals huisstijlen, lettertypes, paginabreedte, header en footer instellen. Mijn gouden tips: Kies ten eerste voor een lichtgewicht thema (niet alleen chill voor je sitesnelheid, maar ook nog eens duurzamer) en ten tweede een heel flexibel thema.

Zelf ben ik groot fan van Astra, heb zelfs de Pro versie aangeschaft omdat ik zo blij word van al hun mogelijkheden. Zo heb je met de Pro versie meer controle over de header en footer, heb je meer opties wat betreft de layout van het blogarchief, kun je verschillende headers creëeren voor verschillende soorten pagina’s of berichten, en kun je een boat load aan zelf ontworpen dynamische content toevoegen (heel fijn voor slimme plaatsing van affiliate banners, bijvoorbeeld).

Belangrijk: Voordat je verder gaat, moet je een child theme aanmaken. Doe je dat niet, dan ben je bij de eerstvolgende update al je aanpassingen kwijt. Niet updaten is geen optie, dat brengt de veiligheid van je site in gevaar.

4 – Pagina’s aanmaken

Het is handig om direct de (nog lege) basispagina’s alvast aan te maken. Je kunt bij WordPress namelijk kiezen of je blogarchief de homepagina is, of dat je een statische homepagina hebt, en dat het blogarchief via een andere pagina te vinden is.

Ik kan iedere ondernemer aanraden om met deze pagina’s te beginnen (later kun je altijd uitbreiden):

  • Home
  • Blog
  • Over mij / over ons / about (of hoe je het maar wilt noemen)
  • Diensten en tarieven
  • Contact
  • Privacy & cookie policy (verplicht)

5 – Homepagina en blogpagina instellen

Vervolgens ga je kiezen welke pagina’s je wilt instellen als homepagina en blogpagina. De homepagina is het eerste wat mensen zien als ze naar jouw website surfen. Je wilt hier een aantrekkelijke introductie neerzetten, een onweerstaanbare call to action, en een goede indruk geven van wat er op de rest van je site te vinden is.

Je blog is óók belangrijk, maar niet zó belangrijk als die eerste indruk. Eigenlijk is je blogarchief als homepagina instellen alleen de overweging waard als je een nieuwssite of een online magazine bent. Maar zelfs op mijn ecoblog – een online magazine – heb ik dat niet gedaan.

  • Ga naar Instellingen >> Lezen
  • Kies bij “Je homepage toont” voor “Een statische pagina“.
  • Kies vervolgens bij “Homepagina” voor “Home” (of hoe je de pagina hebt genoemd die als homepage gaat functioneren)
  • Kies bij “Berichtenpagina” voor “Blog” (of hoe je de pagina hebt genoemd die als blogarchief gaat dienen)

6 – Pagina’s vullen

Nu kun je al je statische pagina’s gaan vullen met de informatie die je daarop kwijt wilt. In het begin kun je het heel eenvoudig houden. Wees vooral concreet en duidelijk. (Bovengenoemde paginatitels geven je al een idee.) Een website is een levend ding, je kunt altijd later dingen tweaken en aanpassen. Dat is het mooie, het is geen drukwerk!

Houd er rekening mee dat je de pagina die je hebt gekozen als berichtenpagina (het blogarchief) niet kunt bewerken. Deze pagina wordt automatisch gevuld met een chronologische tijdlijn van alle blogs die je gaat schrijven. Wel kun je via Weergave >> Customizer een algemene stijl voor het blogarchief instellen.

7 – Start met bloggen!

Vervolgens kun je starten met je zakelijke blog. Via Berichten >> Nieuw bericht kun je een nieuwe blog schrijven. Na publicatie verschijnt hij automatisch in je blogpagina. Ook worden zoekmachines gepingd dat je nieuwe content hebt gepubliceerd. Hoe meer je blogt, hoe beter je vindbaar bent.

Houd er wel rekening mee dat je natuurlijk niet instant op 1 staat en ook niet direct honderden lezers hebt. Daar is meer voor nodig dan “alleen maar” bloggen. Zelf actief je blogs delen helpt in het begin. Anyway, het beste moment om te beginnen is nu! Door nu in het klein te starten, heb je een voorsprong op concurrenten die het niet doen. En andersom: door niet te bloggen, wordt het steeds moeilijker om later je concurrenten in te halen in de zoekmachines.

De beste content om te schrijven voor een zakelijke blog (of eigenlijk iedere soort blog) is waardevolle, informatieve, praktische content. Liefst ook nog met een uniek, eigen perspectief. Achterhaal of probeer je voor te stellen wat voor vragen jouw (toekomstige) klanten hebben en probeer dar op in te spelen. Hoe kwalitatiever je artikelen, hoe meer het bloggen je uiteindelijk gaat opleveren!

Met deze 7 stappen ben jij helemaal klaar om te beginnen met je zakelijke blog. Zo simpel is het!

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Scroll naar boven