Zo verduurzaam jij je afbeeldingen voor web met GIMP

2
minuten

Eén van de grootste pijnpunten op de meeste websites qua duurzaamheid zijn de afbeeldingen. Maar gelukkig ook één van de makkelijkste dingen om te verduurzamen! Afbeeldingen zijn namelijk een stuk zwaarder dan tekst, en als je er meerdere op een pagina hebt staan, telt dat snel op. Daarom is het belangrijk om daar heel bewust mee om te gaan. In deze blog geef ik je de methode die ik gebruik.

Optimaliseren van afbeeldingen voor web doe je vóórdat je ze uploadt. Ik gebruik daarvoor GIMP – een open source alternatief voor Photoshop. Hier kun je GIMP gratis downloaden.

Zelf werk ik op een Apple computer. De sneltoetsen kunnen iets verschillen als je Windows gebruikt. Vaak moet je dan command vervangen door control. Gebruik je Photoshop? Dan zou je daar vergelijkbare stappen kunnen volgen.

Dit is mijn stappenplan:

1 – Is de afbeelding nodig?

Vraag je eerst af of de afbeelding nodig is. Voegt hij daadwerkelijk wat toe, inhoudelijk en functioneel? Bijvoorbeeld: Is het echt nodig om 10 foto’s van gesneden groenten toe te voegen aan een recept, of kun je ook één foto maken van alle gesneden groenten die mooi bij elkaar gelegd zijn? Is het nodig om 10 foto’s toe te voegen aan een portfolio post, of zou je ook de 4-6 allerbeste kunnen presenteren?

2 – Schalen

Het allerbelangrijkste is om je afbeelding te schalen. Dat maakt echt zoveel uit! Omdat we in Nederland zulk goed internet hebben, en de digitale ruimte oneindig lijkt, denken we niet meer na over hoe groot de bestanden zijn die we uploaden. Vaak zie ik dat afbeeldingen in hun originele grootte worden geüpload, wat in de meeste gevallen compleet belachelijk is voor gebruik op een website.

  • Open de afbeelding in GIMP.
  • Schaal de afbeelding naar de juiste grootte (sneltoets: shift + S).
  • Verwijder de loze ruimte: Ga in de menubalk naar Image >> Fit canvas to layers.

3 – Exporteren als WEBP

  • Exporteer de afbeelding: Ga in de menubalk naar File >> Export As (sneltoets: command + shift + E).
  • Vul een zinnige bestandsnaam in gevolgd door .webp. Klik op export.
  • Zet de image quality op 80% en vink alle hokjes uit. Klik op export.

Zo simpel is het! Het resultaat is een afbeelding die een stuk lichtgewichter is dan het origineel.

Wil jij zelf de CO2-uitstoot van jouw website doormeten? Wil je weten hoe je de verbeterpunten spot, en hoe je die kunt aanpakken? Schrijf je dan in voor mijn online cursus “Verduurzaam je eigen website”.

Scroll naar boven